Povratak verbalnog delikta: Portal kažnjen zbog komentara o šefu Kluba DF-a u Skupšini USK

Policija iz Bihaća izdala je prekršajni nalog, kojim je vlasniku i uredniku portala Bisce.ba izrečena jedinstvena novčana kazna od 300 KM zbog objavljenog komentara koji je ocijenjen kao remećenje javnog reda i mira?!

Uslijedilo je to nakon što se zastupnik u Skupštini USK Farko Hodžić, osjetio “ugroženim i uznemirenim”, zbog čega “nije mogao spavati” nakon komentara objavljenog na tom portalu, zbog čega je u Policijsku upravu Bihać prijavio vlasnika i urednika tog portala Vahidina Durića.

Ono što, međutim, ostaje nepoznanica, a što su se zapitali brojni korisnici društvene mreže Twitter, gdje je ova informacija proširena, jeste na osnovu čega je vlasnik i urednik ovog portala prekršio javni red i mir u Bihaću i da li se ovdje radi o ponovnom uvođenju verbalnog delikta na mala vrata?

Zašto skupštinski zastupnik Hodžić, ukoliko je smatrao da izneseno mišljenje autora teksta ne odgovara istini nije uputio demanti redakciji ovog portala ili, ukoliko smatra da je autor iznio neistine, nije podnio tužbu zbog klevete?

Da li to znači da će bilo koji novinar koji se usudi kritikovati nekog od nosilaca vlasti moći očekivati isti tretman?

Sloboda izražavanja i medija jedan je od stubova na kojima počiva demokratsko društvo, a to podrazumijeva i objavu informacija bez straha od kažnjavanja ili nekih drugih negativnih posljedica. Policija u Bihaću očito ne misli tako.

Komentar zbog kojeg je vlasnik portala kaženjen možete pročitati OVDJE.

/faktor.ba

Related posts