Pogledajte privođenje uhapšenih zbog krivotvorenja dokumenata osiguranika ZZO-a USK-a (VIDEO)

U velikoj akciji pripadnika Federalne uprave policije i kantonalnog MUP-a, u Unsko-sanskom kantonu uhapšeno je deset osoba zbog sumnje na krivično djelo organizovanog kriminala.

Uhapšeni su zaposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a, ljekari Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić te vlasnici firmi za proizvodnju i prodaju ortopedskih pomagala. Iz Tužilaštva USK-a jučer i danas privedene opisuju kao organizovanu kriminalnu grupu.

Sanel Okić jedan je od danas privedenih u odjel Federalne uprave policije u Bihaću. On je vlasnik cazinske firme Orto medica koju je, nezvanično saznajemo, ugasio kada je saznao za istragu koja se vodi protiv njega.

«Tužilaštvo USK-a u Bihaću provodi istragu protiv deset lica za organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave, ovjeravanje neistinitog sadražaja i pranje novca», kazala je Asima Husetić-Kurjaković, portparolka Tužilaštva USK-a.

Osumničena su i dva pravna subjekta – Orto medica iz Cazina i, nezvanično, Bauerfeind, sa sjedištem u Bihaću. A krivična djela su radili na slijedeći način:u 2012. godini su bez znanja pacijenata pravili recepte te ih proslijeđivali na pečatiranje administrativcima u ZZO-u. Nakon toga su Orto medica i Bauerfeind ortopedska pomagala – koja, zapravo, nisu ni isporučili pacijentima – fakturisali i uredno naplaćivali Zavodu zdravstvenog osiguranja, i to za 20 posto višu cijenu.

O ovom predmetu je Federalna uprava policije u prethodnom periodu Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona podnijela sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica. Nad jednim licem lišenim slobode je u toku kriminalistička obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije, dok su tri lica nakon kriminalističke obrade predata Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Danas i sutra Tužilaštvo u Bihaću će proslijediti privedene Kantonalnom sudu u Bihaću sa zahtjevom za zadržavanje u pritvoru ili mjerama zabrane.

Hapšenja zbog krivotvorenja dokumenata osiguranika ZZO-a USK-a

U velikoj akciji pripadnika Federalne uprave policije i kantonalnog MUP-a, u Unsko-sanskom kantonu uhapšeno je deset osoba zbog sumnje na krivično djelo organizovanog kriminala. Uhapšeni su zaposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a, ljekari Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić te vlasnici firmi za proizvodnju i prodaju ortopedskih pomagala. Iz Tužilaštva USK-a jučer i danas privedene opisuju kao organizovanu kriminalnu grupu.Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/219334

Gepostet von federalna.ba am Donnerstag, 2. November 2017

federalna.ba

Related posts