Počela posebna sjednica NSRS-a o referendumu, opozicija pita gdje je Dodik

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će se odlučivati o otkazivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, upravo je počela, sa tridesetak minuta zakašnjenja.

Sjednica je sazvana na prijedlog zastupničkih klubova vladajuće većine, a prijedlog dnevnog reda su ranije na kolegijumu podržali još i Klub SDS-K , te Domovina.

Protiv su bili klubovi opozicije koji su zatražili da se u uvodnom izlaganju zastupnicima obrati predsjednik RS-a Milorad Dodik, a zahtijevali su i izvinjenje s obzirom na to da je u julu 2015. godine upravo on bio predlagač referenduma o bh. pravosuđu koji je skupština RS tada i usvojila.

Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica je danas kazao da trenutno postoji “šizofrena situacija”, podsjetivši na dešavanja od prije dvije i po godine, zatim otvaranje strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, te istakao da nakon svega toga oni danas, uoči povlačenja odluke o referendumu, nemaju stav predsjednika RS-a.

– Da li smo dobili obrazloženje od predsjednika RS – upitao je Govedarica. Zastupnik SDS-a Miladin Stanić je kazao da oni za Dodika imaju “masu pitanja”.

Čubrilović im je odgovorio da je Dodiku poziv za sjednicu “upućen uobičajenim putem”.

Još uvijek nije poznato da li će opozicioni zastupnici danas, kao što je to bio slučaj u prethodne dvije redovne sjednice, pokušati onemogućiti današnje zasjedanje, ali su poručili da su im “pištaljke uvijek u džepu”.

Related posts