Top 10 najmoćnijih pasoša na svijetu, BiH na 45. mjestu

Oko 3,4 miliona singapurskih državljana ima dobar razlog za radovanje, jer je njihov pasoš upravo postao “najmoćniji” na svijetu, skidajući tako sa trona njemački pasoš.

Arton Capital’s Passport Index koji pasoše rangira prema broju zemalja u koje sa njima možete da uđete bez vize (ili uz mogućnost da vam se viza izda kada uđete u zemlju), objavio je novu listu, na kojoj se na prvom mjestu našao singapuski pasoš.

Osobe koje posjeduju ovu ispravu, trenutno mogu bez vize da posjete 159 zemalja svijeta. Ovo je prvi put u istoriji da se na prvom mjestu našla azijska zemlja, ali ipak se ne radi o iznenađenju, jer od kada je stekao nezavisnost 1965. godine, Singapur kontinuirano poboljšava svoju poziciju na ovoj listi.

Na drugom mjestu se našla Njemačka (ulaz bez vize u 158 zemalja svijeta), koja je pala sa prve pozicije, a treće mjesto dijele Južna Koreja i Švedska (157 zemalja). Od zemalja bivše Jugoslavije u prvih 10 se našla Slovenija, na desetom mjestu, dok je Hrvatska na 14, Srbija na 38, Makedonija na 40, Crna Gora na 42, a BiH na 45. mjestu.

Posljednje mjesto na listi pripalo je Avganistanu, čiji državljani bez vize mogu da posete samo 22 zemlje sveta. Nešto bolja situacija je sa Pakistanom i Irakom čiji pasoš omogućava ulazak bez vize u 26 zemalja.

A evo i prvih 10 mjesta na ovoj listi:

Singapur (159)
Njemačka (158)
Južna Koreja, Švedska (157)
Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Španija, UjedinjenoKraljevstvo (156)
Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Švajcarska (155)
Kanada, Irska, Malezija, SAD (154)
Australija, Grčka, Novi Zeland (153)
Češka Republika, Island, Malta (152)
Mađarska
Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija (150)

Related posts