Plenković: Žao mi je što u presudi Mladiću nema poveznice s tadašnjim vrhom Srbije

Doživotna kazna primjerena je za Ratka Mladića, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na sjednici Vlade te sa žaljenjem ustvrdio kako Haški sud nije povezao tadašnji vrh Srbije sa počinjenim zločinima u Hrvatskoj i BiH.

Ratko Mladić, bivši zapovjednik Vojse Republike Srpske, osuđen je jučer pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina počinjenih tokom rata 1992.-1995. u BiH.

Plenković je, govoreći o presudi Mladiću, poručio kako smatra da je dosuđena doživotna kazna primjerena.

– Žao nam je da tu nije došlo i do poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije, koji je nedvojbeno suodgovoran – kazao je Plenković.

Istaknuo je kako mu je žao što u optužnici nije bilo zločina koje je Ratko Mladić svojim djelovanjem počinio u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na 26. obljetnicu pada Vukovara i na Kolonu sjećanja u kojoj je sudjelovao u pratnji dijela ministara i Vlade, ocijenio je da je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen dostojanstveno.

Najavio je kako će sljedeća sjednica Vlade Republike Hrvatske biti održana u Osijeku te poručio kako je razvoj istoka zemlje i Slavonije važan prioritet ove vlade.

Related posts