Pazite se lažnih obećanja: Praktični savjeti za njegovatelje koji žele na rad u Njemačku

Kolika je realna zarada njegovatelja u Njemačkoj? Važan je odabir grada, jer o tome ovisi kvaliteta života. Neke agencije lažnim obećanjima o zaradi privlače kandidate.

Potražnjom za stručnim medicinskim kadrom na njemačkom tržištu rada nisu stvorene perspektive samo za ljekare i njegovatelje iz brojnih europskih i svjetskih zemalja, već i za kompanije koje se bave vrbovanjem ovih kadrova i njihovim dovođenjem u Njemačku.

Jedna od njih je i Agencija IPP Health iz Kölna, koja već četiri godine po nalogu njemačkih klinika i drugih zdravstvenih ustanova dovodi potrebnu radnu snagu iz Španije, Italije i Poljske, a već godinu dana i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Indije. Preko ove agencije je iz tri zapadnobalkanske zemlje do sada više od stotinu njegovatelja došlo u Njemačku, piše Deutsche Welle.

U opisu njihove djelatnosti je organizacija sastanaka i razgovora s grupama zainteresiranih njegovatelja, potpisivanje ugovora o radu, a potom i posredovanje u dobijanju viza, pronalaženju stanova, priznavanju diploma i prijave u Njemačkoj.

Dosadašnja pozitivna, ali i negativna iskustva ove agencije u zapošljavanju njegovatelja putokaz su za sve one koji se namjeravaju okušati u ovoj struci na njemačkom tržištu rada.

Pripremiti se za novi početak u Njemačkoj

Na početku su mnogi njegovatelji nezadovoljni, ističe dipl. Ing. Kay Simon, vlasnik i direktor IPP Healtha.

– Prvih nekoliko mjeseci je stresan period za njegovatelje koji dolaze ovdje. Oni se suočavaju s kulturološkim šokom, snalaženjem i uklapanjem u novu životnu i radnu sredinu, jezičkim barijerama, nedostatkom porodice i brojnim drugim obavezama koje podrazumijeva taj životni korak – pojašnjava Simon.

Stoga je, dodaje on, vrlo važna psihološka i svaka druga priprema za život u novoj sredini.

– Njemački jezik je težak i što je veći nivo poznavanja jezika i stručne terminologije, to će integracija u društvo i komunikacija s kolegama na radnom mjestu biti brža i lakša. Većina kandidata mora pohađati i dodatne kurseve jezika i to je nešto na šta moraju računati – navodi.

O odabiru grada ovisi kvaliteta života

Izuzetno je važan odabir grada u kojem se nude radna mjesta za njegovatelje.

– Moj savjet je da njegovatelji, prije nego se informiraju o specifičnostima vezanima za određene gradove, ne prihvataju prvo ponuđeno radno mjesto. Recimo, u Münchenu stanarina za samo jednu manju sobu iznosi oko 700 eura, u Kölnu, Hanoveru i Hamburgu se za isti smještaj treba izdvojiti oko 500, dok se u manjim sredinama za 250 eura mogu iznajmiti i manji stanovi. Porodica s dvoje djece ne može sebi priuštiti da živi u nekom većem gradu – pojašnjava Simon.

Naglašava da se dešavalo da neki njegovatelji koji donesu ishitrene odluke nakon nekoliko sedmica odustanu od svega i vrate se u svoje zemlje.

Ne nasjedati na lažna obećanja

I u ovoj branši, na žalost, ističe Simon, postoje “crne ovce”. To su agencije koje njegovateljima obećavaju zaradu od čak 3.000 eura.

– To smo uočili tokom razgovora s potencijalnim kandidatima koji kažu da imaju bolju ponudu od one koju im mi nudimo. No, kada ti ljudi dođu u Njemačku, čeka ih neugodno iznenađenje i zarada od 1.900 eura, što je u svim saveznim pokrajinama prosječno primanje na početku karijere njegovatelja. Te kompanije obećavaju sve samo da dođu do potrebnih kadrova i zarade svoj honorar – kaže Simon.

Njegovatelji, naravno, pojašnjava on, mogu zaraditi više novca od početne svote, ali to ovisi o njihovom dodatnom angažmanu: noćnim smjenama, radu nedjeljom i aktivnostima koje se posebno plaćaju.

Kod odabira agencija koje posreduju u zapošljavanju svakako treba birati one koje imaju dobre ocjene od osoba koje su preko nje dobile zaposlenje.

Realna zarada njegovatelja u Njemačkoj

Medicinsko osoblje, poput njegovatelja, na početku, tokom probnog rada, zarađuje u prosjeku 1.900 eura bruto i na tom nivou ostaje sve do priznavanja stečene školske spreme, koja, ovisno od pokrajine do pokrajine, traje od tri do šest mjeseci. Poslije toga oni mogu očekivati prosječna primanja od 2.400 eura bruto.

Potrebno je znati i to da su primanja izražena uvijek u bruto iznosu te da se od te svote moraju platiti sva zakonom predviđena davanja. Treba istaknuti i da u njemačkom poreznom sistemu manje novca za porez izdvajaju oni koji imaju porodicu. Naprimjer, samcu od 2.400 eura bruto zarade, poslije odbijanja poreza i ostalih davanja, ostaje oko 1.600 eura, dok njegovatelji s porodicom mogu računati s oko 1.830 eura, kao i s oko 190 eura dječjeg doplatka (po djetetu).

Related posts