Pandurević pisala Dodiku: RS još samo komunicira sa Južnom Osetijom, Abhazijom i Sjevernom Korejom

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandre Pandurević uputila je danas javnosti reakciju na pismo predsjednika RS Milorada Dodika srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću povodom Strategije spoljne politike BiH. Vijesti.ba prenose njenu izjavu u cjelini:

“Srpska demokratska stranka očekuje da predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik otpusti svojih 19 savjetnika koji ga nisu upozorili da je u pismu članu predsjedništva iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću iznio gomilu netačnosti i gluposti, čime je ozbiljno narušio ugled institucije koju predstavlja. Takođe, očekujemo da sva pitanja koja se tiču Strategije spoljne politike BiH koja je postavio Mladenu Ivaniću, postavi premijerki Željki Cvijanović, Vladi Republike Srpske, bivšem predsjedavajućem Savjeta ministara Nikoli Špiriću i bivšem članu Predsjedništva Nebojši Radmanoviću”.

”Neupućeni Dodik i njegovih 19 savjetnika, koji optužuju Mladena Ivanića da je počinio jeres jer u Strategiji spoljne politike BiH stoji da bi ”BiH trebalo da aktivno prati zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i da bi u tom smislu trebalo unaprijediti sistem pridruživanja spoljnopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima”, treba makar toliko da zna je taj dio prepisan iz odgovora na Uputnik EU na koji je saglasnost dala premijerka Željka Cvijanović i njena Vlada, te da to isto piše i u SSP-u koji je svojevremeno potpisao Nikola Špirić, a ratifikovao Nebojša Radmanović. Dakle, prema Dodiku, kriv je Ivanić jer citira zacrtane ciljeve Cvijanovićeve, Špirića i Radmanovića!”

”Što se pak tiče optužbi neupućenog Dodika da je Mladen Ivanić stavio van snage Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, umjesto što pokazuje zavidnu količinu neinformisanosti, Dodik bi trebalo da pozdravi to što je Ivanić kroz Strategiju upravo afirmisao ovu Rezoluciju. Jedino što je stavio van snage jeste zahtjev Nebojše Radmanovića za članstvom u NATO, i time zaustavio čitav proces integracije na aktivaciji MAP-a koju je odobrilo Predsjedništvo BiH na čelu sa Nebojšom Radmanovićem.”

”Nakon Dodikovog pisma koje vrvi neznanjem o spoljnoj politici i dejtonskim ovlašćenjima raznih nivoa vlasti, potpuno je jasno da Mladen Ivanić u njemu ne može ni imati adekvatnog i stručnog sagovornika. Uostalom, kakve bi mu to savjete mogao dati čovjek koji je ušao u konflikt sa cijelim svijetom, međunarodno izolovao vlast Republike Srpske s kojom komuniciraju još samo predstavnici Južne Osetije i Abhazije, a očekuje se i posjeta delegacije Sjeverne Koreje, dok smo obrukani i u tradicionalno prijateljskom Izraelu. Za raliku od Dodika koji hiperprodukuje neprijatelje Srpskoj, Mladen Ivanić, Srpska demokratska stranka i Savez za promjene , Republici Srpskoj traže snažne i jake spoljne saveznike, i rezultat našeg rada jeste činjenica da najmoćnije države svijeta danas kažu da nema promjena ustavne strukture BiH, i da je Republika Srpska neosporna. To je razlika između vremena naše vlasti u Sarajevu i vlasti SNSD-a kada su bile svakodnevne međunarodne inicijative za centralizacijom BiH i brisanjem Republike Srpske.”

(Vijesti.ba)

Related posts