"Bježite ovce, stižu vukovi": Ko stoji iza "Časti otadžbine", koja prijeti sigurnosti u BiH

Bježite ovce, stižu vukovi! Ovom prijetnjom, kojom naslovljavaju svoje saopćenje za javnost, “Čast otadžbine” nastoji demantirati ocjenu Ministarstva sigurnosti BiH da je to udruženje prijetnja po sigurnost u BiH.

Ovce su, sudeći prema sadržaju saopćenja, Bošnjaci i politički protivnici Milorada Dodika, naročito ministar sigurnosti Dragan Mektić, a prijetnje sadržane u saopćenju nisu spriječile RTRS kao dio Javnog RTV servisa da isto prenese na svojoj internet stranici.

Udruženje “Čast otadžbine” je registrirano u Beogradu 2014. godine, a čine ga bivši oficiri MUP-a RS-a i Vojske RS-a. U javnosti su se istaknuli uglavnom sličnim prijetnjama i upozorenjima Bošnjacima i opoziciji u entitetu RS, te bezrezervnom podrškom Miloradu Dodiku.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja je Branislav Okuka Crni, ratni komandant Osmog odreda Secijalne policije RS-a na Ilidži, koji je ujedno i potpisnik saopćenja u kojem najavljuje “dolazak vukova”, ali i većine ostalih saopćenja ovog Udruženja.

Branislav Okuka sa pripadnicima “Srbske časti”

Ne znamo na koje “vukove” Okuka aludira, ali među njima sigurno nije jedan od osnivača “Časti otadžbine” Rajko Kušić. Ovaj “vuk” je pobjegao iz BiH nakon što je Tužilaštvo BiH 12. novembra 2014. godine podiglo optužnicu protiv njega zbog ratnih zločina u Rogatici. Kušić je, navodi se u optužnici, osumnjičen za ubistvo Alije Omerhodžića, kojeg je, prema tvrdnjama svjedoka, zaklao i isjekao motornom pilom.

Rajko Kušić u društvu osuđenog ratnog zločinca Zdravka Tolimira

“Ovce” ne moraju bježati od Mladena Vasiljevića. On je junački pobjegao iz BiH nakon što je protiv njega podignuta optužnica za zločine počinjene na području općine Rogatica. Vasiljević je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Rogatici i član Kriznog štaba koji je od maja do novembra 1992. godine, navodi se u optužnici, učestvovao u ubijanju, zatvaranju i progonu civilnog bošnjačkog stanovništva iz Rogatice.

Sumnjamo da bi među “vukovima” mogao biti i bivši general Vojske RS-a te predsjednik Glavnog odbora “Časti otadžbine” Rodoljub Anđić. On je BiH napustio ostavljajući iza sebe dugovanja nastala na propalim poslovnim poduhvatima nakon rata.

Među osnivačima “Časti otadžbine” su i bivši general Dragan Josipović, bivši predsjednik Vlade RS-a Dušan Kozić, ratni komandant jedinice “Vukovi sa Drine” Milan Jolović Legenda, Jovan Šipovac, Saša Petković, Mladen Bajagić i Milanko Ujić. Član “Časti otadžbine” je i osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević.

Osim što prijete, članovi “Časti otadžbine” analiziraju političku i sigurnosnu situaciju u BiH. Kao glavnu prijetnju po entitet RS su prepoznali aktuelnu opoziciju, međunarodnu zajednicu i “vehabističke grupe”. “Nosioci destabilizacije” su državne institucije BiH, Sud BiH, Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA, OSA te svi predstavnici srpskog naroda u državnim institucijama, predvođeni Draganom Mektićem.

Podrška i pomoć “jačanju sigurnosnog aparata RS-a” jedan je od strateških ciljeva ovog Udruženja, pored “sprječavanja hapšenja srpskih boraca optuženih za ratne zločine”. Podrška je rezervirana za Milorada Dodika i njegovu “državotvornu politiku”.

“Jačanje sigurnosnog aparata”, odnosno sigurnost “državotvorca” Milorada Dodika, jedan je od zadataka Milana Jolovića Legende, suvlasnika zaštitarske agencije Alpha Security. Dodik je agenciju, pod izgovorom podsticaja za zapošljavanje, finansirao javnim novcem, a ona je zauzvrat preuzela ulogu njegove privatne vojne formacije i paraobavještajne službe. Prepoznala je tu ulogu i međunarodna zajednica pa je bivši supervizor za Brčko Raffi Gregorian svojevremeno zabranio njen rad na prostoru Brčkog.

Milan Jolović Legenda

Jolović je ujedno jedan od koordinatora zajedničkih aktivnosti udruženja “Čast otadžbine”, “Veterani RS-a” i nedavno aktuelizirane “Srbske časti” na prostoru BiH.

Milan Jolović Legenda komanduje operacijom “Krivaja '95”

Glavna spona “Časti otadžbine” sa “Srbskom čašću” i “Veteranima RS-a” je bivši general Dragan Josipović, a sva navedena udruženja blisko sarađuju sa “Naslednicima pobede”, udruženjem iz Rusije koje ima podružnice u gotovo svim državama regiona.

Predstavnik “Naslednika pobede” za Balkan je predsjednik “Veterana RS-a” Duško Vukotić. Ova dva udruženja su 28. juna 2015. godine potpisala Sporazum o saradnji i zajedničkom nastupu, kojim je utvrđeno da će njegovi potpisnici staviti na raspolaganje sve svoje ljudske i materijalne resurse za ostvarivanje “zajedničkih ciljeva”. Na čelu “Naslednika pobede” je general Valerij Vječesljavević Kaljakin, koji je u decembru 2015. godine odlikovao predsjednika “Srbske časti” Bojana Stojkovića te mu je dodijelio funkciju predsjednika “Naslednika pobede” u Srbiji.

Milorad Dodik u društvu “humanitarca” Bojana Stojkovića

Kaljakina je, s druge strane, odlikovao Milorad Dodik i to ordenom Njegoša prvog reda za “priznat rad i zasluge”, kao i “lični doprinos u širenju saradnje Veterana Ruske Federacije i Veterana RS-a”.

Milorad Dodik i Valerij Vječesljavević Kaljakin

Osim što su “Veterani RS-a” poslužili “Naslednicima pobede” za aktivnije djelovanje u BiH, također su poslužili kao posrednici za širenje “Srbske časti” na prostor entiteta RS. Sva navedena udruženja aktivno učestvuju u formiranju paravojnog sistema zaduženog za zaštitu aktuelnog režima u entitetu RS, ali i destabiliziranju BiH s ciljem onemogućavanja euroatlantskog puta naše zemlje.

faktor.ba

Related posts