Pad većine Protesti ispred Skupštine USK

Sindikat uposlenika Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijakić Bihać, uz podršku sindikata uposlenika u zdravstvu Unsko-saskog kantona, jutros su se okupili na protestima ispred Skupštine Unsko-sanskog katona zbog predložene tačke dnevnog reda Davanja saglasnosti Kantonalnoj bolnici za kreditno zaduženje od 13 miliona maraka a kako bi sanirali dugovi bolnice.

U Skupštini su nedostajala dvojica poslanika iz SDA koji čine većinu, Ahmet Egrlić i Nisvet Jusić. Iako su za devni red glasali i pojedinci iz opozicije, kao doktor Hajrudin Halilović iz ASDA, ipak 15 glasova je bilo nedovoljno da se usvoji dnevni red.

Po izlasku iz sale Skupštine poslanike su dočekali demonstranti uzvikujući “Lopovi ” Ubice ” Seljaci ” !

Naime, kako je kazao predsjednik sindikata uposlenika Kantonalne bolnice Elvir Hrustanović, bolnica je zbog dugova već blokirana i njihova egzistencija je u pitanju ali i opstanak zdravstva u USK.

Najveći potražioci dugova od Kantonalne bolice su Zavod zdravstvenog osiguranja (oko 5 miliona maraka) i dobavljači (po 2 miliona maraka), saznali smo od ministra zdravstva USK Hazima Kapića.

Također, na prijedlog o Kreditom zaduživanju ministarstvo finansija USK je dalo negativo mišljenje, na što se opozicija i pozivala.

Kako je kazao predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, tokom sedmice će biti zakazana vanredna sjednica Skupštine zbog stanja u zdravstvu USK.

Izvor: Oslobođenje – Protesti ispred Skupštine USK

Related posts