Ovako kardinal pjeva o Bosni: Vinko Puljić Hrvatima u Austriji otpjevao emotivnu sevdalinku

Prije nekoliko dana u Salzlager Hall u Innsbrucku održano je slavlje i druženje povodom zlatnog jubileja 50 godina Hrvatske katoličke misije (HKM) u Innsbrucku i 50 godina Hrvata u Tirolu.

No, najzanimljiviji dio večeri bio je kada je Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić Vinko Puljić spontano zapjevao pjesmu ‘Tebi majko misli lete…’.

Za mikrofonom mu se pridružio i voditelj HKM Innsbruck don Mario Oršolić, svećenik Vrhbosanske (Sarajevske) nadbiskupije, piše Slobodna Dalmacija.

Spontani nastup oduševio je sve…

Sevdalinku “Tebi majko misli lete” napisao je nekad poznati sarajevski novinar i humorista Nikola Škrba, a aranžman je uradio harmonikaš i voditelj narodnih orkestara Ismet Alajbegović Šerbo. Pjesmu je proslavio Meho Puzić. Još su ju pjevali: Safet Isović, Sejo Pitić, Ferid Avdič, Mate Bulić i drugi.

Pjesma je snimljena 1977. godine u vremenu kada su mnogi Bosanci bili “na privremenom radu u inozemstvu”.

“Tebi majko misli lete” u bosanskim katoličkim kleričkim krugovima, i petrovskim i fratarskim jednako, odavno je postala neformalna i vancrkvena pučka himna posvećena materinsko-marijanskom sentimentu. Razlog tome je drastično smanjenje k

Related posts