Otkrivena cijena izgradnje novog stadiona Rome

Investiraće se ogromna sredstva

Roma već neko vrijeme želi napustiti Olimpico i izgraditi vlastiti stadion, a o projektu izgradnje istog počelo se ozbiljno pričati još 2014. godine.

Projekat je predstavljen, čekale su se se razne dozvole, a Roma je početkom ovog mjeseca konačno dobila sve saglasnoti i zeleno svjetlo za početak radova.

Stadio della Roma predstavljao bi moderno fudbalsko boriliše kapaciteta nešto više od 52 hiljade sjedećih mjesta, a sve to će itekako skupo koštati.

Prvobitno se špekulisalo o cifri od oko 300 miliona eura, ali čini se da će biti riječ o puno, puno većim sredstvima.

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi je sada potvrdila koliko će zapravo novca biti potrebno za izgradnju novog Rominog stadiona. Naravno, ne radi se samo o trošku izgradnje stadiona već i popratne infrastrukutre (putevi itd.)

“Stadion će se graditi. Naši prijedlozi su već odobreni i uvjeravamo da će biti ispunjeni najviši standardi zaštite okoliša”, istakla je Raggi za La Verita, pa nastavila:

“Eksperti su to potvrdili. Prostor na kome se treba graditi stadion je pravi za takav poduhvat. Osim toga, jasno je da je potrebna infrastruktura koja neće služiti samo automobilskom saobraćaju.”

“Postoje dvije željezniče pruge koje se moraju unaprijediti. Potpisali smo ugovor o renoviranju linija sa državnom holding komapanijom koja upravlja željezničkim saobraćajem”, istakla je gradonačelnica Roma, pa otkrila troškove čitavoj projekta:

“Investuracemo milijardu eura iz privatnih fondova, tokom naredne tri godine. To samo znači da mi podržavamo ovaj projekat”.

Izvor: sportsport.ba

 

Related posts