Otkriće tokom ispitivanja tla u bihaćkoj Pritoci: Na obali Une nađeni ostaci antičke vile

Stručnjaci Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, s Adnanom Kaljancem na čelu, otkrili su u bihaćkom naselju Pritoka, na lijevoj obali Une, ostatke antičke vile! Oni su tokom trodnevnih geofizičkih ispitivanja tzv. nedestruktivnom metodom pomoću georadara na lokalitetu Brandža na dubini između 1,20 i 1,60 metara otkrili kamene ostatke objekta veličine deset s deset metara. Ovom otkriću prisustvovali su i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa Unsko-sanskog kantona, a istraživanje je inicirao vlasnik parcele kako bi mogao isposlovati dobivanje građevinske dozvole za svoje objekte.

– Georadar je pokazao anomalije ispod površine zemlje i praktički se vidi da se tu nalazilo naselje, jer se one pojavljuju i južno od vile. O kakvim se nakupinama kamena radi, vidjet ćemo ove ili naredne godine – kaže Amir Kadić, direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK. On ističe da je ranije na ovom lokalitetu, svega dvadesetak metara od temelja antičke vile, iskopana stela, rimski nadgrobni spomenik, koji je proglašen nacionalnim spomenikom. Sarajevski tim arheologa pomoću georadara je ispitao šest dunuma površine na lokalitetu Branđa, koji je još 1974. godine zaštitila Općina, odnosno Grad Bihać.

– Otkopavanje antičke vile i podzemnog kompleksa moglo bi početi na proljeće i ono će se svakako raditi ručno da ne bi došlo do oštećenja arheoloških artefakata i trajat će 15 dana – kaže Kadić.

Ističe vrlo korektnu saradnju s vlasnikom parcele koji je, nakon što je čuo šta se krije ispod zemlje, kazao da je spreman taj dio pokloniti državi.

Skeleti životinja

Cijelo područje, desetak kilometar uz Unu s obje strane, s Velikom, Malom i Srednjom otokom, izuzetno je bogato arheološko nalazište iz prahistorijskog perioda. Prahistorijsko nalazište u Ripču nacionalni je spomenik BiH u kojem su pronađeni prahistorijski skeleti životinja, među kojima i skelet tzv. ripačkog mamuta koji se čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

/avaz.ba

Related posts