Spektakularna bjekstva iz zatvora u BiH: Među najzanimljivijim dva i iz KPZ-a Luke Bihać

Spektakularna bjekstva iz zatvora u našoj zemlji nisu baš učestala pojava, ali se dešavaju. Postoje dva načina da zatvorenici pobjegnu iz zatvora. Najlakše im je da izađu na vikend-dopust, pa se ne vrate. Bijeg „preko ograde“ drugi je način da se dokopaju slobode.

Historijski slučaj

No, da pritvorenik prilikom bijega koristi pištolj i puca po zatvoru, kao što je to učinio Amel Sejfović, koji je u nedjelju pobjegao iz KPZ-a Sarajevo, nije zaspisano u historiji bh. zatvora, a kamoli sarajevskog. Također, ovako opširna policijska akcija u potrazi za odbjeglim pritvorenikom nikada u BiH nije pokrenuta, a specifično je to što su u ovom slučaju uhapšena i dvojica zatvorskih čuvara te medicinski tehničar KPZ-a Sarajevo, koji je osumnjičen da je Sejfoviću dao pištolj.

Stražari gledali utakmicu

Prije Sejfovićevog, bijeg iz sarajevskog zatvora koji je izazvao ovoliko pažnje je onaj Lionela Dumonta (Lajonel Dimon). On je iz sarajevskog zatvora pobjegao u noći sa 26. na 27. maj 1999. godine, samo pet dana uoči privremenog izručenja francuskim istražnim i sudskim vlastima. Francuzi su Dimona teretili da je bio član “bande iz Rubea” (Rou – baix gang), grupe kriminalaca optužnih za niz bombaških napada u Lilu, Francuska, 1996. godine. Ispitivanje Dimona za Francuze bilo je posebno značajno zbog mogućnosti da se u Bosni kriju neki od osumnjičenih za eksploziju u pariskoj podzemnoj željeznici u novembru 1996. godine.

Upravo sposobnost Dimona da ilegalno i pod međunarodnom potjernicom prelazi iz Lila u Nicu, zatim Pariz i potom se preko Italije vraća u srednju Bosnu, bila je u središtu istrage. Kako su mediji u to vrijeme pisali, tog 26. maja osuđenici u sarajevskom zatvoru gledali su prijenos finala Kupa šampiona u fudbalu između Bajerna i Mančester junajteda. Gdje su tačno bili stražari, jesu li gledali utakmicu s osuđenicima, iako to ne bi smjeli, iako je prošlo 18 godina, nikad još u javnosti nije objavljeno. Dok su drugi osuđenici navijali za svog favorita, Dimon, kojem je pomagao zatvorenik Edin Džihan, ostvarivali su svoj plan pa su prilikom bijega te noći prošli kroz kuhinju, koja je, mimo zatvorskih pravila, bila otključana. U medijima je tada pisano da su željezne rešetke presjekli, najvjerovatnije, aparatom koji im je dostavljen izvana te se prebacili u dio koji pripada sudskim institucijama. Prema ovoj zvaničnoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su željeznu rešetku s prozora, a potom jednostavno išetali na sporednu ulicu. Zvaničnici Ministarstva pravde Vlade Federacije u svojim izjavama nakon bjekstva tvrdili su da je Dimonu pomogao samo zatvorenik Edin Džihan, te da postoji eventualna odgovornost samo jednog stražara u sarajevskom KPZ-u. Dimon je u BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gdje je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavnicu oružja Autotech u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje.

Nanjušili ga psi

Jedan od interesantnijih bijegova iz zatvora izveden je u septembru 2015. godine. Tada se zatvorenik Aladin Ferhatović iz Tržačke Raštele kod Cazina dokopao slobode, ali ipak nije imao toliko sreće jer ga je je primijetio vlasnik obližnje garaže, gdje se najvjerovatnije privremeno sakrio. Vlasnik je istog trena pozvao policajce iz KPZ-a Luke, kako bi zatvorenika vratili gdje mu je mjesto. Za Ferhatovićem je odmah organizirana filmska potjera, u koju su bili uključeni i psi tragači. Robijaš je nakon dva sata detaljne pretrage pronađen u obližnjem potoku, gdje su ga nanjušili psi, a policajci su ga munjevito savladali. Ferhatovića je cazinska policija uhapsila pet mjeseci ranije, i to zbog sumnje da je pljačkao sportske kladionice u Mostaru.

Pobjegao iz auta

Još jedan zatvorenik bihaćkog zatvora izveo je bijeg koji će biti upamćen. Naime, Boris Pajić bio je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i četiri mjeseca zbog razbojništva i krađe u Livnu i Tomislavgradu, no bio je u bjekstvu. Uhapšen je u avgustu 2007. godine u Sloveniji, odakle je isporučen bh. vlastima i odmah upućen na izdržavanje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca zbog razbojništva i krađe počinjene u Livnu i Tomislavgradu. Tu kaznu je služio prvo u KPZ Zenica, odakle je prebačen u Bihać poslije žalbe na premlaćivanja. S obzirom da se dovodio u vezu kao saučesnik u ubistvu Marka Peraka, radnika benzinske pumpe u Mesihovinama, u novembru 2009. godine dvojica inspektora MUP-a Unsko-sanskog kantona izvela su iz KPZ-a Luke da bi ga odveli na saslušanje. Kada su policajci vozilo zaustavilo na pumpi “Panter”, u naselju Bosanska Otoka, kako bi vozač natočio gorivo, Pajić je iskoristio priliku i pobjegao. Pajić je sumnjičen i za pljačku poslovnice Privredne banke u Glamoču koja se dogodila 2006. godine. Bio je optužen i za krađu automobila, ali je poslije sporazuma sa tužilaštvom u Livnu osuđen na godinu zatvora, s tim da je pristao da svjedoči protiv ostalih optuženih.

Devet bjegunaca iz Ustikoline

Devet zatvorenika iz Ustikoline, osuđenih za teška krivična djela, pobunilo se početkom 2009. godine i uz upotrebu oružja pobjeglo s izdržavanje kazne iz zatvora. Osuđenici su u večernjim satima napali i razoružali stražare, jednoga čak i ranili, te se automobilima uputili prema Sarajevu. Sedmerica od devet bjegunaca su Sarajlije, trojica su u zatvoru služili zatvorsku kaznu za ubistvo, a ostali su ležali zbog preprodaje droge, krađa i drugih krivičnih djela. Zajedničkom akcijom pripadnika MUP-a KS i Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, tada je najprije uhapšeno pet, a potom još trojica bjegunaca na području Vojkovića i Hrasnice, dok se za posljednjim neko vrijeme tragalo.

Balto pobjegao iz policije

Osumnjičeni kradljivac Emir Balto iz Sarajeva u maju 2016. godine pobjegao je iz zgrade Centra javne bezbjednosti Banja Luka, gdje su policajci trebali da ga saslušaju zbog sumnje da je počinio 30 teških krađa. On je uhapšen nekoliko sati nakon bjekstva u blizini hotela Turist u Jajcu. Balto se doslovno išetao iz centralne zgrade banjalučke policije i bez upotrebe sile izašao na glavni ulaz. Odmah je pokrenuta opsežna potraga za bjeguncem, a uhvaćen je nakon nekoliko sati i to zahvaljujući dojavi građana koji su ga uočili ispred hotela s lisicama na rukama i vidjeli ga kako sjeda u automobil Škoda. Policajci su ubrzo zaustavili vozilo, te mu tražili dokumente. Upitali su ga odakle mu lisice na rukama, a on im je rekao da ga je svezala djevojka i da će ga odvezati čim se ponovo sretnu. No, ono što je zanimljivo u Krivčnom zakonu Federacije BiH, klasični bijeg iz zatvora, odnosno ako se zatvorenik išeta iz zatvora ili eventualno ne vrati nakon korištenja vanzavodskih pogodnosti, nije krivično djelo. Nakon što zatvorenik bude ponovo vraćen u zatvor, protiv njega se poduzimaju disciplinske mjere, a sankcija je najčešće smještanje u samicu do maksimalno 20 dana, te ukidanje vanzavodskih pogodnosti ili se eventualno, ako je bio u zatvoru poluotovrenog tipa, šalje u zatvor zatvorenog tipa. Pritvoreniku se mogu izreći zabrane posjeta ili pak neke druge mjere. No, kada je u pitanju slučaj Sejfović, s obzirom da je pucao u zatvoru, on je ipak počinio novo krivično djelo, te će se, najvjerovatnije, protiv njega moći poduzeti i druge sankcije.

/avaz.ba

Related posts