Oštro upozorenje Milanu Tegeltiji (VSTV) zemalja Kvinte na čelu sa SAD-om

Iz Ambasade SAD-a u BiH saopćeno je kako se zamjenica američkog ambasadora u BiH Ellen Germain zajedno sa ambasadorima Kvinte i evropskim kolegama sastala sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom.U obavijesti na Twitteru istaknuto je kako se prvom čovjeku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH jasno stavilo do znanja da predstavnici na razini BIH moraju biti odgovorni građanima, a ne političkim strankama.

“To je zakon – pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni od političkih interesa”, navedeno je.

Podsjetimo da su diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država prošle sedmice uputila pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

“Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta”, navodeno je u pismu.

Treba istaći da je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić zakazao je za iduću srijedu tematsku sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti o stanju u pravosuđu.

Na dnevnom redu sjednice naći će se rasprava o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Sjednica je uslijedila nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 16. januara 2020. godine usvojio zaključak zastupnice Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka) o tome da se organizuje tematska sjednica o stanju u pravosuđu i radu VSTV-a BiH uz obavezno prisustvo predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije.

Izvor: Klix.ba

Related posts