Posebne tablice: U BiH preko štele, Hrvati plaćaju 400, a Crnogorci 600 eura

Vlasnici automobila u Crnoj Gori koji su se odlučili da njihovog ljubimca krase posebne registarske tablice s kombinacijama slova po želji, za njih treba da izdvoje i do 600 eura.

Da luksuz zvani “specijalne tablice” Crnogorci vole, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prema kojima ih je samo u ovoj godini izdato 833.

Umjesto standardnih oznaka koje sačinjavaju tri ili četiri broja i dvoslovne oznake, neki vlasnici su sami izabrali šta će pisati na njihovim registarskim tablicama, a najčešće su to lična imena ili nadimci, pišu Vikend novine.

Kako navode, građani najčešće žele da se na njihovim tablicama nađu imena ili nazivi fizičkih ili pravnih lica. Oni građani koji se odluče da njihovu registarsku tablicu krasi neko ime, nadimak, naziv kraja u kojem žive ili slično, moraju se spremiti da pored standardne cijene za izdavanje registarskih tablica plate dodatno čak do 600 eura.

Potpuna sloboda izbora, kako navode, nije moguća. Ipak ima nekih ograničenja kao npr. to da nije moguće da se na tablici ličnog sadržaja nađe provokativan ili pogrdan sadržaj i slično.

U Hrvatskoj takva ljubav košta 1.500 kuna (oko 400 KM), u Srbiji je to 80.000 dinara (1.300 KM). Izrada specijalnih tablica traje isto koliko i izrada običnih, a kvalitet materijala isti je kao i kod serijskih. Sadržaj na tablicama ne smije da bude provokativan, nemoralan ili suprotan pravnom poretku, a ankete pokazuju da bi većina vozača stavila imena svoje djece.

Za razliku od zemalja u regionu, u Bosni i Hercegovini nije moguće legalnim putem naručiti broj registracije i platiti za to određeni iznos.

Zakonodavac nije predvidio takvu mogućnost. Da je registracijski broj, ipak, moguće naštimati, potvrdili su nam u nekoliko specijaliziranih agencija u Sarajevu koje obavljaju poslove registracije vozila.

“Ovisi od toga u kojoj općini registrirate auto i koliko dobru vezu imate u policijskoj upravi. Mi tu ne posredujemo, ali znamo da su mnogi građani zahvaljujući poznanstvima uspjeli dobiti atraktivnije brojeve registracije”, saznali smo.

U sarajevskom MUP-u, koji zbog najvećeg broja vozila izda i najveći broj registracijskih pločica, ističu kako se strogo drže propisa, te kako nisu ni imali zahtjeva vlasnika vozila da im se izdaju registracije s posebnim brojevima.

“Vozač sam, a prvi put to čujem da može”, kazao nam je jedan od policajaca.

U Velikoj Britaniji pola miliona funti

Personalizirane tablice stvar su prestiža te se u mnogim zemljama masno plaćaju. Pisali smo o indijskom bogatašu koji je za cijenu registarske tablice mogao kupiti kolekciju superautomobila i to na aukciji koju je organizirala lokalna vlast u Dubaiju.

Slično je i u Velikoj Britaniji, gdje tablice, također one kratke, znaju doseći basnoslovne cifre veće i od pola miliona funti (preko milion KM), a isto tako se prodaju na aukcijama koje organizira vladina agencija.

radiosarajevo.ba

Related posts