Optimistične najave: Ove godine izgradnja piste za aerodrom "Golubić" u Bihaću

Priča o izgradnji aerodroma u Bihaću traje već godinama, no do sada nisu poduzete ozbiljnije i konkretnije aktivnosti. Ipak, prošle godine Vlada FBiH je osigurala 4 miliona KM i projekat je, bar donekle, pokrenut sa mrtve tačke.

Iz uprave javnog preduzeća “Aerodom” Bihać navode da narednih dana trebaju početi prvi građevinski radovi na ovoj lokaciji, a najavljuju i izgradnju piste do kraja ove godine.

Vlada FBiH prošle godine je, u dva navrata, odobrila ukupno četiri miliona KM za izgradnju aerodroma u Bihaću, a planom federalnog budžeta za ovu godinu predviđena su još 2,5 miliona KM. Kada je riječ o konkretnim aktivnostima, u proteklom periodu urađena je studija izvodljivosti, te se krenulo u proces odabira idejnog rješenja projekta.

U međuvremenu su planirani i pojedini građevinski radovi, no obilne snježne padavine i nešto dugotrajnija zima prolongirale su početak radova do proljeća. Prema riječima Elvedina Sedića, direktora JP “Aerodrom” Bihać, konkretni građevinski zahvati očekuju se narednih dana.

“Govorimo o izgradnji pristupnog puta i mosta prema parceli aerodroma. Radovi na izgradnji ograde su počeli prije zime, potom su prekinuti zbog snijega, a uskoro ćemo ih privesti kraju. Tu je i rekonstrukcija glavne pristupne saobraćajnice koja vodi prema naselju Golubić, odnosno i tu ćemo vršiti određene građevinske radove”, kaže Sedić.

Planovi: Izgradnja piste u ovoj godini

Kada je riječ o odabiru idejnog rješenja projekta, koncem prošle godine okončan je prvi dio postupka. Prema Zakonu o javnim nabavkama, postupak se provodi u više faza, a prva je podrazumijevala odabir idejnog rješenja, odnosno tri najbolja. Nakon toga, započeti su pregovarački postupci sa tri nagrađena autora, a ovih dana odabran je najbolji ponuđač. Riječ je o Konzorciju “Euroing” d.o.o. i “IN-OUT” arh studio Bihać. Nakon isteka roka za žalbu, trebalo bi uslijediti potpisivanje ugovora.

Sedića smo upitali šta nakon odabira idejnog rješenja.

“Nakon toga za ovu godinu planirali smo se u prvoj fazi fokusirati na izgradnju same piste aerodroma. Mi smo već u prethodom periodu pokrenuli postupak za eksproprijaciju zemljišta jer veličina trenutne parcele iznosi 26 dunuma. Naravno, za realizaciju ovog projekta bit će nam potrebno mnogo veće zemljište stoga smo i krenuli u postupak eksproprijacije koji ide svojim tokom. Izgradnja piste iziskuje nešto veća sredstva, skoro 50 posto od ukupne sume, pa ćemo gledati da zaokružimo finansijsku konstrukciju i to privedemo kraju”, ističe Sedić.

Projekat potrebno uvrstiti u program javnih investicija

Kada je riječ o finansiranju radova, napominje da Vlada FBiH namjerava obezbijediti novac, ili barem dio, putem javnih investicija u tekućoj godini. Sedić kaže da će JP “Aerodrom” aplicirati za ta sredstva i pokušati uvrstiti projekat bihaćkog aerodroma u program javnih investicija.

“Ja vjerujem da je realno za očekivati da program dobije podršku jer u ovom momentu neki značajniji projekat na području našeg kantona, odnosno da je od većeg interesa. Lično smatram da bi ovaj projekat trebao pronaći svoje mjesto u programu javnih investicija, ako ne u ukupnom, onda bar u djelimičnom postotku”, govori.

Uporedo s tim, dodaje Sedić, pregovara se i sa privatnim investitorima koji su iskazali interes za ovaj projekat.

“Postoje neke kineske kompanije koje su zainteresovane, kao i kompanije iz Saudijske Arabije. Interesovanja postoje, no investitori prije toga žele saznati sve detalje u vezi projekta i ispitati ozbiljnost domaće strane”, ističe.

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta kreće se između 20-25 miliona eura. Izgradnja piste, prema nekim procjenama, trebala bi koštati oko 10 miliona KM. Premijer FBiH Fadil Novalić krajem prošle godine izjavio je da očekuje da će aerodrom “Golubić” biti izgrađen u naredne 2-3 godine te da će Vlada FBiH učiniti sve što je u njenoj moći da se to i dogodi.

klix.ba

Related posts