Održana 78. sjednica Vlade USK

Vlada USK danas je održala svoju redovnu 78. sjednicu. Podržane su izmjene određenih zakonskih propisa, usvojene odluke i mišljenja, podržani izvještaji o radu kantonalnih ustanova. U okviru kadrovskih pitanja razješeno je nekoliko članova školskih odbora te imenovan novi predsjednik privremenog NO Direkcije za ceste. Današnjom sjednicom predsjedavao je ministar poljoprivrede Dragan Polimanac.

Vlada Kantona predložiće Skupštini da podrži izmjene Kantonalnog zakona o porezima na imovinu, nasljeđe i poklon. Nakon što su ga ministri danas prihvatili, u skupštinsku proceduru upućen je u formi nacrta.

„Poreska uprava primjetila je određene propuste i manjakovosti u njegovoj implementaciji zbog čega je Ministarstvo finansija bilo u obavezi da reaguje“, kazala je ministrica Zlatka Šepić.

Iako je u toku konkursna procedura za imenovanje stalne upravljačke strukture u Direkciji za ceste, u Vladi su odlučili razriješiti predsjednika privremnog NO Direkcije te imenovati novog.Tačnije, dosadašnji predsjednik Adnan Pozderac podnio je ostavku. Umjesto njega ovu funkciju će obnašati Husnija Abdić koji bi u što kraće roku trebao sazvati sjednicu na kojoj bi se trebao donijeti Program rada ustanove na čije se usvajanje čeka od početka godine.

Na dnevnom redu sjednice našli su se i izvještaji o radu javnih apoteka u Ključu i Sanskom Mostu. Uzimajući u obzir u kakvim se uslovima radilo, direktor ključke apoteke je zadovoljan kako je okončana godina. Iako je ostvarena minimalna dobit,u prilikama kada ovu općinu svakodnevno napušta stanovništvo i pada privredna aktivnost, ostvareni rezultati su više nego dobri. S tim se složio i ministar zdravstva, koji je iznio podatak da je tokom 2015. i 2016. godine USK napustilo 16.000 stanovnika. U ovakoj situaciji, apotekama, ali i ostalim zdravstvenim ustanovama, i ubuduće sve će teže poslovati. Vlada je danas također odobrila sredstva za ovogodišnju 45. po redu Una regatu.Također u toku je donošenje niz podzakonskih akata nakon što je usvojen Kantonalni zakon o turizmu, a koji bi u značajnoj mjeri trebali unaprijediti stanje u ovoj oblasti.

Related posts