Odlazak Medunjanina: Golovi za pamćenje, pehar u Tokiju i razmjena dresa s Messijem

Još u maju 2006. Haris Medunjanin našao se na spisku reprezentacije Bosne i Hercegovine. Tadašnji selektor Blaž Slišković poslao mu je poziv za duele sa Južnom Korejom i Iranom, ali se tadašnji fudbaler AZ Alkmaara nije odazvao.

Tri godine poslije ponovo je skrenuo pažnju, ovog puta igrajući u Valladolidu, što je bio jasan signal za Ćiru Blaževića, koji mu je poslao poziv za baraž susrete sa Portugalom. Prvi je odgledao s klupe, a u drugom je iznenada dobio priliku, i to od početka, a odigrao je 45 minuta.

Safet Sušić je svojim dolaskom Harisa gurnuo u vatru i on je sve do kraja mandata najuspješnijeg bh. selektora ostao standardan u timu. Igrao je historijsku utakmicu u Kaunasu, kasnije i na Marakani, a po završetku utakmice s Argentinom zamijenio je dres s Leonelom Messijem.

U Japanu je kasnije na Kirin kupu nosio kapitensku traku, te je prvi i zasad jedini kapiten bh. tima koji je podigrao pehar. Odigrao je ukupno 61 meč i postigao devet golova. Prethodno je igrao za mladu reprezentaciju Holandije s kojom je bio prvak Evrope.

fokus.ba

Related posts