Od Aerodroma Sarajevo do opasnog Sudana: Bosanka obučavala buduće policajce i štitila civile

Prošlo je devet godina kada je Zvjezdana Araranković, voditeljica tima Pasoške kontrole jedinice Granične policije Aerodrom Sarajevo, prvi put bila angažirana u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Sudanu (United Nations Mission in Sudan – UNMIS). Bilo je to u septembru 2008. godine.

Araranković u razgovoru za Centar za sigurnosne studije ističe da je “za vrijeme prvog angažmana u UNMIS misiji u Sudanu obavljala različite poslove i zadatke, od rada sa lokalnom policijom, savjetovanje vezano za rješavanje različitih slučajeva i poštivanje ljudskih prava do poslova vođe tima na aerodromu u Jubi”.

– Također sam radila kao Zamjenica komandira sektora 1 Juba te kao instruktorica lokalne policije s ciljem izgradnje njihovih kapaciteta za prepoznavanje i otkrivanje krivotvorenih dokumenata. U toku svog mandata u trajanju od 18 mjeseci bila sam i Komadant bh. policijskog kontigenta u Sudanu – ističe ona.

Iako je 2005. u toj zemlji zaustavljen 20-godišnji krvavi građanski rat, Araranković je bez straha ispunjavala svoju dužnost.

Rezultat tog rata je nezavisnost Južnog Sudana 2011. godine. Međutim, u novostvorenoj državi 2013. počeli su novi sukobi. Dešavaju se nebrojni zločini među kojima su ubistva, silovanja, seksualno nasilje, mučenja i druga nečovječna djela. No to nije spriječilo Zvjezdanu da i drugi put bude dio mirovne misije Ujedinjenih nacija u Južnom Sudanu (United Nations Mission in South Sudan – UNMISS) i to od 20. marta 2016. do 19. septembra 2017.

– Tokom svoja dva angažmana stekla sam različita iskustva, budući da su mandati ovih misija različiti. Mandat UNMIS misije je bio izgradnja kapaciteta, reforma i reorganizacija policije, dok je UNMISS-ov mandat zaštita civila. Međutim, ono sto je zajedničko ovim misijama je upoznavanje kulturoloških razlika, što me je neminovno obogatilo kao osobu te upoznavanje drugih kolega i načina na koji oni obavljaju policijske poslove – navodi Araranković.

Zvjezdana je također od Ujedinjenih nacija bila angažovana i kao instruktorica u Bocvani za trening trenera za Formirane policijske jedinice (Formed Police Unit). Dva puta je bila angažovana i kao instruktorica na predmisionoj obuci u Švedskoj.

Od 2012. godine, svi policijski službenici koji žele da budu dio mirovnih misija moraju proći predmisionu obuku koju organizuje Ministarstvo sigurnosti BiH. Ova obuka se sprovodi u Centru za obuku za operacije podrške miru (Peace Support Operations Training Centre – PSOTC) u Butmiru. Uspješan završetak ove obuke je jedan od uvjeta koji policijski službenici moraju ispuniti da bi bili upućeni u mirovnu misiju.

U Centru za obuku za operacije podrške miru u Butmiru, pored redovnih poslova i zadataka, Zvjezdana obavlja i zadatke, poput onih u Švedskoj gdje je radila kao instruktorica na predmisionoj obuci.

– U suštini najvažnije je dobro se psihički pripremiti za odlazak u mirovnu misiju jer je to velika promjena, radi se o drugom kontinentu i o višemjesečnom boravku u potpuno drugačijem svijetu. Tokom angažmana u mirovnim misijama definitivno se stekne veliko profesionalno, ali i lično iskustvo. Nadograđujemo se profesionalno i individualno i vrlo često se kolege nakon misija opredjeljuju za profesionalne angažmane u UN-u. Također, u misijama upoznajete ljude različitih profila, stječete razna prijateljstva i širite vaše poslovne kontakte. Jedan od razloga zašto se policijski službenici odlučuju priključiti mirovnoj misiji svakako je i veća finansijska stabilnost – zaključuje ona.

/css.ba

Related posts