Ocjena CCI – Vlada USK nakon 5 godina zaustavila pad produktivnosti

– Vlada Unsko-sanskog kantona jedina je kantonalna vlada u F BiH koja je u prvih 9 mjeseci 2017. imala intenzitet rada iznad 1 redovne sjednice sedmično,u prosjeku. Osim toga, ona je, u posmatranom periodu, imala i najveći broj održanih sjednica, Vlada USK sa 19 utvrđenih zakona, za 9 mjeseci rada u 2017. godini, odmah je iza Vlade KS.

No, po broju novih, tzv. temeljnih zakona, sa 12 njih na prvom je mjestu, po tom parametru, od svih kantonalnih vlada. Od svega četri utvrđene strategije, svih kantonalnih vlada, u prvih 9 mjeseci 2017., dvije su utvrđene od strane Vlade USK – Strategija prema mladima Unsko-sanskog kantona u periodu 2016-2020. godina (u februaru) i Strategija obrazovanja (u septembru ), ukazuje analiza podataka, dobijenih monitoringom rada kantonalnih vlada u BiH, u periodu 01.01-30.09.2017. godine koje je objavio CCI (Centri civilnih inicijativa).

Analiza je zasnovana na informacijama prikupljanim iz zvaničnih dokumenata i neposrednim prisustvom sjednicama institucija vlasti, kao jedan u nizu pokušaja Centara civilnih inicijativa da kontinuiranim praćenjem i periodičnim izvještavanjem, javnosti omogući uvid u rad institucija vlasti, nastojeći da iste učini odgovornijim i efikasnijim u obavljanju svojih obaveza.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona ističe da je monitoring organizacija poput CCI dobar korektiv vlasti, a podatak o zaustavljanju pada produktivnosti nakon pet godina dokazuje da Vlada USK, unatoč svemu, uspijeva raditi svoj posao predano i kvalitetno.

Related posts