Obilježena 26. godišnjica zločina nad civilima u Srebrenici

Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, predstavnici udruženja žrtava genocida i opštine Srebrenica obilježili su danas 26. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

U centru Srebrenice je prije 26 godina, prema svjedočenju preživjelih, od strane sprskih vojnika zapaljeno desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.

-Tog kobnog 8. maja sam izgubio oca Safeta. On je iz stana odveden u zgradu policije i ubijen iz vatrenog oružja. Danima je ubijen bio u stanici policije. Taj dan je ubijen moj otac i još više od 20 osoba u samom gradu. To su uglavnom bile starije osobe koje nisu predstavljale prijetnju nikome. Esed Fazlić i njegova supruga su živi zapaljeni. Meva Salimović i njen muž su zapaljeni. Neki su umoreni bojnim otrovima. To je tada bila poruka da će se na ovim prostorima dogoditi zlo. Tada su u gradu zapaljene mnoge kuće i uži centar grada je izgledao stravično. Porodice 26 godina šalju poruku i poziv da se zločinci kazne – rekao je Amir Kulaglić kojem je 8. maja 1992. godine ubijen otac Safet Kulaglić koji je tada imao 61 godinu.

Šehidi Abdurahmanović je 8. maja 1992. godine iz stana u Srebrenici odveden suprug Jakub i nakon toga ubijen.

-Svakog 8. maja isti osječaj. Mi moramo obilježavati datume kada su ubijeni naši najmiliji. Mog supruga Jakuba su iz stana odveli i ubili. On je bio prosvjetni radnik. Za zločin niko nije odgovarao. Meni je žao što u Srebrenici moram da susrećem ljude koji su doveli te vojnike na moja vrata i odveli mog Jakuba – rekla je Abdurahmanović.

Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovali brojni građani, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida te opštinski zvaničnici koji su položili cvijeće na spomen-obilježje ubijenim civilima.

-Što se tiče lokalne zajednice, mi svake godine obilježavamo 8. maj, datum početka stradanja Bošnjaka na ovim prostorima. Zajedno sa porodicama obilježavamo sve datume stradanja nevinih žrtava – rekao je Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Related posts