Obilježen Dan policije USK

Uz prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i USK, predstavnike policijskih agencija iz BiH predvođene direktorom Federalne Uprave policije Draganom Lukačom, predstavnike međunarodne zajednice u BiH, kao i predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života USK-a, obilježen je Dan policije. Po prvi put općina Bužim je bila domaćin obilježavaja Dana policije.

Ove godine obilježavava se 20. godišnjica Dana policije USK. Inače, proglašenjem Ustava USK 1995. godine i uspotavljanjem Kantona 1. formirano je i Kantonalno ministarstvo policije koje u svom sastavu imalo svega 69 aktivnih policajaca u osam stanica javne bezbjednosti i samom sjedištu Ministarstva. Godine 1997. godine Ministarstvo policije mijenja naziv u Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a, a stanice javne bezbjednosti u Policijske uprave. No, iako se nazivi mijenjaju zadaci i misija policijskih službenika ostaje ista, a to je kao i uvijek što kvalitetnije i profesionalnije služenje javnosti koje se ogleda u zaštiti života i imovine građana, sprečavanju izvršenja krivičnih djela kao i njihovo istraživanje te održavanje javnog reda i mira. Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja je općina Bužim.

Prema ocijenama rukovodećih struktura Federalne uprave policije, ali i prema prikupljeni informacijama sa terena MUP USK-a, naše Ministarstvo jedno je ako ne i najbolje na području Federacije BiH.

Podrška Vlade USK-a neophodna je iako ne uvijek onakva kakva bi trebala, primjetna su poboljšanja u materijalno-tehničkim sredstvima, ali i u primanjima ne samo policije nego svih budžetskih korisnika.

Uz prigodna obraćanja na današnjoj svečanoj akademiji podjeljenja su i priznanja i pohvale kako pojedincima tako i kolektivima. Ovogodišnja „zlatna značka“ pripala je inspektoru Dijani Brkić, a „srebrena značka“ starijem policajcu Elviru Piraliću.

Na kraju recimo da je Jedinica za podršku osvojila ovogdišnji malonogometni turnir, član pobjedničke ekipe Amel Selmanović je najbolji igrač dok je Almedina Ćatić iz PS Ključ ponijela titulu fer play igrača turnira.

Related posts