Obična imena koja su zabranjena u nekim dijelovima svijeta

Mislite li da svojoj bebi možete dati ime koje vam padne na pamet, čak i ako mislite da je “svjetsko” i uobičajeno te da će kao takvo biti prihvaćeno svugdje u svijetu?

Vjerovatno se varate, čak i ako na pameti niste imali ništa kontroverzno poput Frankensteina, Tarzana, Batmana, Osame bin Ladena, Hitlera, Halloweena ili neko još i gore ime. Zato što je čak i “običan” Michael zabranjen u dobrom dijelu svijeta.

O tome su se ovih dana raspisali brojni portali koji su izdvojili zemlje i njihove pomalo čudne popise imena za koja nikada ne bismo rekli da bi trebala biti zabranjena.

Tako se Sun fokusirao na popis zabranjenih imena u nekoliko zemalja svijeta: Danskoj, Portugalu, Saudijskoj Arabiji, Mađarskoj te Islandu.

Danska primjerice ima listu od oko 7000 dopuštenih imena te oko 1000 imena koja su zabranjena, a lista se pregledava i osvježava svake godine, kad se na listu zabranjenih obično dodaju još neka.

U Danskoj su primjerice zabranjena imena Jakobp i Ashleiyi, no kod njih se zabrane obično odnose na čudne varijacije njima inače znanih imena.

Related posts