Novi slučajevi u BiH: U RS zaraženo još 38 osoba

U našoj zemlji je od infekcije Covid-19 umrlo šest osoba, dok se njih osam oporavilo

U Bosni i Hercegovini evidentirano je još 38 zaraženih infekcijom Covid-19. 

Riječ je o novim slučajevima koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, potvrdio je Alen Šeranić, ministar zdravlja tog bh. entiteta. Kako je naveo, testirano je ukupno 403 uzorka.

– Konstatujem da sa današnjim izvještajem imamo 200 potvrđenih slučajeva novog virusa u RS. Kada je u pitanju struktura onih koji su dobili pozitivan nalaz na koronavirus, 20 osoba je ženskog spola, 18 je muškaraca. Uglavnom su to osobe srednje životne dobi, imamo i osoba mlađe životne dobi i u obje strukture 12 osoba starije životne dobi – rekao je Šeranić. 

Među novozaraženima je najviše iz Banje Luke 29, dvoje je iz Laktaša, dvoje iz Kneževa, te po jedno iz Bosanske Gradiške, Teslića, Prnjavora i Kotor Varoša. 

– U tom broju osoba koje su bile pozitivne na koronavirus ubrajali smo i gospođu koja je preminula jučer. Uglavnom radi o porodičnim klasterima, dakle ono što ciljano radimo u ovom trenutku je da osobe koje izdvajamo u izolaciju u karantinskom tipu smještaja u sam Studnetski centar i uzimamo direktno nalaze kontakata iz porodice su većinom u ovoj skupini osoba – rekao je Šeranić. 

Ukupno je s graničnih prijelaza testirano 116 osoba i svi su negativni, rekao je ministar zdravlja RS, navodeći da će se razmisliti o strategiji u smislu upućivanja osoba koje dolaze u BiH u lokalne karantine.

Izvor: Avaz.ba

Related posts