Novi Golf koštat će oko 18.000 eura

Volkswagen je saopštio da će proizvodnju nove generacije Golfa, osme, početi u junu 2019. godine. Prvi automobil u čijoj proizvodnji će učestvovati 120 dobavljača biće završen za 75 sedmica od danas.

“Novi Golf će uvesti VW u novu eru potpuno povezanih automobila sa povećanim funkcijama autonomne vožnje. Imaće više softvera nego ikad do sad. Uvijek će biti “onlajn”, a njegov digitalni kokpit i sistemi pomoći će biti reper za povezanost i sigurnost”, rekao je šef Volkswagenovog sektora za mala vozila Karlheinz Hell.

Golf je najpopularniji model u istoriji Volkswagena i drugi najprodavaniji automobil svih vremena, sa skoro 35 miliona jedinica tokom više od četiri decenije.

Golf Mk8 će biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru 2019, a VW je najavio da će zauzeti konzervativan pristup u eksternom izgledu uz mnogobrojne izmjene u enterijeru.

Takođe, ovaj Golf će prvi put imati i hibridni pogon sa 48-voltnim sistemom, sličnim verziji koja je ugrađena u Audi A8, a koji će mu omogućiti da u potpunosti isključi motor prilikom kruziranja kako bi štedio gorivo.

Iako se globalna autoindustrija fokusira na električna vozila, a dio toga je i novi električni Golf I.D, čelnici VW su uvjereni da će tradicionalni Golf i dalje biti kičma kompanije i sa novom generacijom.

Što se tiče koncenvionalnih motora, u ponudi će biti 1.0-litarski benzinski trocilindraš sa 95 i 116 KS, potom 1.5-litarski sa 130 i 150, te najjači 2.0-litarski sa 197 KS.

Dizel motor dolazi samo u 2.0-litarskoj izvedbi u rasponu snage 122-224 KS, a iz Volfsburga najavljuju i pojačane sportske verzije.

VW je investirao oko 1,8 milijardi eura u novi model Golfa, uključujući i unapređenje fabrike u Volfsburgu koja dnevno izbaci više od 2.000 jedinica.

U njemačkoj kompanije tvrde da će Golf opet biti “narodni auto”, odnosno da će mu pasti cijena. Spekuliše se o početnoj od oko 18.000 eura.

Related posts