Nisu ispoštovane odredbe kolektivnog ugovor: Ljekari USK-a počinju štrajk

Ovom generalnom štrajku, nažalost, neće se vidjeti kraj, ali svi pacijenti će biti zbrinuti, najavili su iz Sindikata.

Sindikat doktora medicine i stromatologije Unsko-sanskog kantona danas će nastaviti štrajk koji su prošlog mjeseca zamrznuli na obećanje Vlade USK-a da će donošenjem budžeta za 2019. njihove zahtjeve ispuniti.

– Nisu ispoštovane odredbe kolektivnog ugovora o povećanju koeficijenta složenosti poslova doktora medicine za 0,5 posto. Tražimo da se to ispuni u svim zdravstvenimn ustanovama bez diskriminacije, naročito za kolege u Sanskom Mostu koji imaju sramnu satnicu od 1,80 KM, kazao je predsjednik Sindikata dr. Nedim Kurtagić.

Pored Opće bolnice Sanski Most, slično stanje je i u Domu zdravlja Bihać i Kantonalnoj bolnici Bihać. Tokom pregovora sa Vladom doktori iz USK su tražili satnice od 2,75, koliko imaju kolege u Sarajevu, ali su na kraju pristali na manje satnice od 2,35 KM. No, ni to nije bilo dovoljno da bi se ispoštovalo.

– Gdje god smo mogli da smanjimo svoje zahtjeve, to smo učinili, pa smo pristali da im damo rok od mjesec, pa nas opet nisu ispoštovali. To je stvarno već potrošilo naše strpljenje jer smo učinili sve što je do nas, ali nećemo dozvoliti diskriminaciju doktora u Unsko-sanskom kantonu. Upravni odbor Sindikata je dva puta zasjedao i donesena je odluka o pokretanju generalnog štrajka u ponedjeljak, kazao je dr. Kurtagić.

On ističe da će kolege doktori tokom štrajka imati veliko razumijevanje prema građanima, da niko neće biti odbijen, te da u ovaj štrajk stupaju i zbog njih i zbog opstojnosti cjelokupnog zdravstvenog sistema u Kantonu.

Ministrica zdravstva USK-a dr. Nermina Ćemalović danas će će nastaviti pregovore sa Sindikatom doktora i stomatologa.

– Mi smo prije mjesec napomenuli da se do 15. februara neće moći realizirati njihovi zahtjevi. Na snazi je odluka o privremenom finansiranju, tako da im Vlada nije u mogućnosti pomoći dok se ne usvoji budžet za 2019. Ja kolege pozivam na strpljenje i razumijevanje, jer su svjesni teške situacije, kaže ministrica Ćemalović.

Izvor:oslobodjenje.ba

Related posts