Nezavisni strukovni sindikat KB Dr. Irfan Ljubijankić: Kantonalna bolnica ne smije biti blokirana !!!

Već nekoliko mjeseci traju pregovori oko problema koji ima KB Dr. Irfan Ljubijankić. Velika dugovanja bi u narednih nekoliko dana mogla dovesti ovu zdravstvenu ustanovu do potpune blokade.

Da zaposlenici KB to neće dozvoliti, potvrdio je i Nezavisni strukovni sindikat bolnice koji je na sjednici održanoj 10.11.2017. godine jednoglasno potvrdio da će se svim silama boriti da ostvare svoja prava prije svega kao radnici, ali isto tako da pokušaju na miran način obezbijediti bolnici sve što je potrebno kako ne bi bila blokirana.

U situaciji u kakvoj smo se našli ovih dana, lako je moguće da će već sutra račun KB Dr. Irfan Ljubijankić biti blokiran, da nećemo dobiti isporuku potrebnih lijekova i ostalih potrebština kako bi bolnica normalno funkcionirala, a samim tim ćemo ugroziti i sve one koji se trenutno liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Plan i način kreditnog zaduženja je izrađen prije dosta vremena, ali su se pojedini poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona zbog svojih ličnih interesa ili naredbe njihove stranke oglušili na zahtjeve bolnice i odgađali ovu tačku dnevnog reda koja je u ovom trenutku najvažnija tačka u ovoj godini.

Članovi Nezavisnog strukovnog sindikata KB Dr. Irfan Ljubijankić osuđuju ponašanje pojedinaca u Skupštini USK i ovom prilikom ih pozivaju da na sutrašnjoj sjednici usvoje jedino realno rješenje kojim bi KB ponvo profunkcionisala.

Menadžment bolnice je već uradio dosta dobrog posla, napravio sve moguće uštede, renovirao pojedine djelove bolnice, ali bez vraćanja dugova za usluge i lijekove drugim privatnim firmama kojima je bolnica već godinama dužna, nećemo napraviti ništa dobro i nakon toliko godina postojanja, Kantonalna bolnica neće moći normalno funkcionisati.

Postavlja se pitanje hoćemo li dozvoliti da skoro 300 000 stanovnika Unsko-sanskog kantona ostanu bez jedine prave zdravstvene ustanove na kantonu, da doktoru ne mogu obavljati svoj posao jer nemaju potrebne lijekove za liječenje svojih pacijenata, da nam isključe struju i vodu u bolnici zbog neplaćenih računa i to sve zarad ličnog ili stranačkog interesa?

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona je zakazana za sutra, kreditno zaduženje KB će biti jedna od tačaka dnevnog reda i iskreno se nadamo da će svi skupštinski poslanici dobro razmisliti o ovom problemu koji dijeli svih 300 000 stanovnika našeg kantona i da će politiku ostaviti po strani, a da će razum pobijediti.

Sjetimo se šta smo sve prošli u ratu i uspjeli sačuvati bolnicu, sjetimo se da je prije samo nekoliko godina skoro u potpunosti izgorila i da smo i to donekle sanirali i doveli u red, a sad se molimo i nadamo da ćemo i ovu tešku odluku “pregrmiti” i ponovo spasiti KB Dr. Irfan Ljubijankić. – piše krajina.ba

Related posts