Nevjerovatni prizori s mjesta željezničke nesreće kod Čapljine

Željeznice FBiH formirale su komisiju za isljeđivanje nesreće, nakon što je sinoć brzi putnički BH voz na relaciji Sarajevo – Čapljina iskočio je iz šina prilikom nailaska na odron stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine.

Kako je jutros saopćeno iz ŽFBiH, stručne ekipe Željeznica FBiH sa potrebnom mehanizacijom nalaze se na mjestu nesreće u cilju uspostave odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji koji je u prekidu do daljnjeg.

– Do konačne normalizacije, željeznički putnički saobraćaj će se odvijati do Mostara, a dalji nastavak putovanja do Čapljine bit će organizovan autobusima. Po okončanju istrage, javnost će biti detaljnije upoznata sa uzrocima i posljedicama ove željezničke nesreće u kojoj je pričinjena znatna materijalna šteta – navodi se u saopćenju.

Nesreća se dogodila sinoć u 19.05 sati. Naletjevši na stijenu, voz ju je gurao ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 metara, a lokomotiva na vozu se otkačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve. Lokomotiva je tom prilikom za sobom povukla prvi vagon od garniture koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.

U trenutku nesreće u vozu je bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. U nesreći je povrijeđen mašinovođa B. Š. koji je upućen u Klinički centar u Mostaru i nalazi se van životne opasnosti.

– Na mjesto nesreće izašli su pripadnici policije, vatrogasci i Hitna pomoć HNK, a istražne radnje jutros će obaviti Tužilaštvo HNK – kazali su u ŽFBiH.

Related posts