Nermina Ćemalović: Problem su migranti iz Hrvatske

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona dr. Nermina Ćemalović član je Operativne grupe za migrantsku krizu Vlade USK-a, a zbog potrebe preventivnog djelovanja, formiran je i Krizni štab, koji će djelovati u slučaju pojave koronavirusa.

Ministrice Ćemalović, zbog čega je ovaj krizni štab formiran i šta je presjek njegove prve sjednice?

– Dobili smo procedure federalnog Ministarstva zdravstva koje smo definisali na terenu. Na nejasne stvari ćemo dobiti odgovore na sjednici Federalnog kriznog štaba u Sarajevu. Mi smo nabavili određeni broj maski i odijela, oko 160, ZZO 60 i Civilna zaštita 80, ali to nije dostatno.

Zeleno svjetlo FBiH

Tražićemo još maski sa filterom ili da nas oni upute na dobavljače. Također, očekujemo objašnjenja u slučajevima pojave koronavirusa, kada su pacijenti na intenzivnom odjelu, gdje ih trebamo upućivati u slučaju komplikacije.

Imamo li mi u USK-u potrebu već nekoga da pošaljemo?

– Nemamo, čak nemamo nikoga ni u izolaciji.

Da li federalne upute koje definiraju procedure za domaće stanovništvo predviđaju išta za migrante?

– Pošto to nije definisano kroz federalne smjernice, naši predstavnici će na Federalnom štabu tražiti da se sve isto primjenjuje i za migrante. Mi imamo zeleno svjetlo iz federalnog Ministarstva, IOM i ostali koji snose zdravstvenu zaštitu za migrante se također pridržavaju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, ali će biti u obavezi pridržavati se i naredbe koju ću ja napraviti da se to primjenjuje i na migrante.

Postoje li u smjernicama naredbe za ograničavanje kretanja pacijenata za domaće stanovništvo i kako je to primjenjivo za migrante koji nemaju ograničenja u kretanju?

– Na graničnim prelazima, gdje nam dolaze osobe, odmah se popunjava upitnik Ministarstva, da li nam dolazi neko ko je boravio u rizičnoj grupi zemalja, Kini, Južnoj Koreji, Iranu, Italiji i gdje se već pojavi virus. Ako putnici nemaju simptome, a boravili su u tim zemljama, onda se izdaje rješenje da budu u kućnoj izolaciji 14 dana, s tim da im se daje uputstvo kome da se jave kod pojave simptoma. A ako bi se desilo da neko ima temperaturu, kašalj i respiratorne smetnje, a boravio je u navedenim zemljama, odmah se obavještavaju zavodi za javno zdravstvo, federalno i kantonalno, obavještava se hitna medicinska pomoć najbližeg doma zdravlja. Pacijenti se zatim prevoze direktno na infektivni odjel kantonalne bolnice.

Šta je sa onima koji ilegalno prelaze granice?

– Jako će biti teško s migrantima, utoliko što oni nama ne daju tačne podatke o sebi. Njima je motiv odlazak vani, to im je iznad svih prioriteta. Definitivno, u slučaju povratka migranata, kada se iz Hrvatske push backovima pojave kod nas, obavezno ih treba uzeti u razmatranje. Oni drugi koji dolaze sa istoka, iz Srbije, koji su mjesecima na putu i nisu bili u zemljama visokog rizika, dakle zatekli su se negdje drugdje, predstavljaju manju opasnost.

Šta je sa istragama o putnim nalozima koje se vode u svim domovima zdravlja Unsko-sanskog kantona?

– Mijenjaćemo to, jer samim tim što je nova uprava Zavoda zdravstvenog osiguranja prihvatila drugačije procedure za ugovore, problem će biti otklonjen. Niko nije čist u ovoj priči, u ranijim ugovorima između ZZO-a i domova zdravlja nije pravilno definisan prevoz više od jednog pacijenta. Direktori su već 15 godina fakturisali onoliko dolazaka koliko je pacijenata. Moj je prijedlog da se na svakog dodatnog pacijenta naplaćuje određeni postotak na cijenu prevoza, da ne gube ni domovi zdravlja ni Zavod.

​Odluka suda

​Međutim, kad se ovo otkrilo, bivša uprava ZZO USK-a je odmah obustavila te uplate, mjere su bile rigorozne i Ministarstvo je zaobiđeno. Ima tu kriminala i naravno da Tužilaštvo to treba istražiti. Ali, mora postojati i arbitraža između ZZO-a i domova zdravlja, da ne bi trpjeli pacijenti. Sada je osam domova zdravlja tužilo Zavod zbog obustavljenih sredstava, dok istovremeno traju i te istrage. Mislim da je najbolje da to svakako ide na sud, da to sud riješi.

Gdje je u tome Vaša pozicija?

– Ja sam samo za to da pacijenti ne ispaštaju, a saniteti su četiri-pet mjeseci vozili pacijente a da im nije plaćeno. Zbog toga domovi zdravlja nisu mogli više biti mobilni, što je mene jako ljutilo i zato sam podržala smjenu direktora ZZO-a.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts