Ne posustaju: Višak u njemačkom platnom bilansu i u 2017. najveći u svijetu

Njemačka je i prošle godine bilježila najveći višak u platnom bilansu u svijetu, objavio je u utorak Ekonomski institut “Ifo“, otvarajući vrata novom talasu kritika na račun najveće evropske privrede.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija godinama pozivaju Njemačku da potakne domaću potražnju i uvoz kako bi smanjila globalne privredne neravnoteže i potakla globalni rast, uključujući i onaj unutar eurozone.

Iz Ifoa su objavili da je višak u njemačkom platnom bilansu u 2017. godini iznosio 287 milijardi dolara i ponovo je bio najveći u svijetu, drugu godinu zaredom. Na drugom je mjestu Japan sa 203 milijarde dolara.

Američki predsjednik Donald Trump je kritizirao Njemačku, tvrdeći da ulaže premalo napora u smanjenje viška u razmjeni sa Sjedinjenim Državama i optužujući Berlin da vodi “vrlo lošu” trgovinsku politiku.

Kancelarka Angela Merkel odbacila je takve optužbe, skrećući pažnju na činjenicu da je lična potrošnja u međuvremenu postala glavni pokretač rasta njemačkog gospodarstva. Ustvrdila je također da je njemački višak uglavnom rezultat međusobnog djelovanja ponude i potražnje na svjetskim tržištima, te da Berlin ima tek ograničeni utjecaj na važne faktore poput kursa eura i cijena energije.

Kina je na ljestvici zemalja s najvećim viškom u platnom bilansu u 2017. godini kliznula na treće mjesto, sa 135 milijardi dolara.

Iskazan udjelom u BDP-u, višak u njemačkom platnom bilansu pao je u 2017. na 7,8 posto, u odnosu na 8,3 posto koliko je iznosio u prethodnoj godini.

– Robna razmjena glavni je razlog njemačkog viška – konstatira ekonomist Ifoa Christian Grimme, dodavši: – Glavni pokretač bila je snažna potražnja iz Evropske unije i Sjedinjenih Država.

U prvih 11 mjeseci prošle godine višak u robnoj razmjeni Njemačke s ostatkom svijeta iznosio je 249 milijardi eura (304,85 milijardi dolara), budući da je izvoz ponovo rastao snažnije od uvoza.

/Fena

Related posts