Naučni skup o reisu Džemaludinu Čauševiću, obnovitelju islamske misli i kulture

Muftijstvo bihaćko organizirat će 17. decembra povodom 150 godina od rođenja reisa Džemaludina Čauševića naučni skup u Bosanskoj Krupi, kako bi se podsjetilo na sve aspekte te važne ličnosti za bh. historiju.

Reis Džemaludin-ef. Čaušević je bio vrsni teolog, reformator, mislilac i vizionar koji je živio u specifičnom vremenu i udario temelje brojnim reformama koje su dugoročno imale krucijalni značaj u podizanju kvaliteta života muslimana i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Veliki doprinos dao je u oblasti obrazovanja, jer se radilo o izrazito obrazovanom čovjeku, koji je poseban akcent u radu stavio na opismenjavanje i obrazovanje žena. Bio je hrabar i odvažan lider svoga naroda.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je istakao da je reisu-l-ulema Čaušević zadužio Bosnu i Hercegovinu, Islamsku zajednicu, a pogotovo bosansku Krajinu.

– Radi se o mudžeddidu – obnovitelju vjere, islamske misli, kulture i tradicije. Njegovo porijeklo nas u Bihaćkom muftijstvu obavezuje da ga se na razne načine sjećamo, jer su njegove poruke, životni stavovi i vizionarska promišljanja i danas aktuelni i iznimno potrebni našem društvu. Ovim naučnim skupom želimo našu javnost podsjetiti o kakvoj intelektualnoj, moralnoj i ljudskoj veličini se radi i poslati poruku da su njegov život, stavovi i razmišljanja svima nama vodilja u našem djelovanju – rekao je Kudić.

Naučni skup će okupiti meritorne predavače, profesore, akademike, kao što je Ismet Bušatlić, Džemaludin Latić, Enes Durmišević, Elvira Islamović, Hajrudin Hodžić, Nevzet Veladžić, Fuad Sedić, Rifet Šahinović, Fikret Midžić, Belkisa Dolić, Zijad Hasić, Genc Trnavci.

Kako je iz muftijstva Biiihaćkog najavljeno, prisutnima će se obratiti i izaslanik reisu-l-uleme Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH i načelnik općine Bosanska Krupa, Armin Halitović.

Također će 18. decembra u rodnom mjestu reisa Džemaludina Čauševića, Arapuši pored Bosanske Krupe, biti upriličen prigodan vjerski program u kojem će nakon džuma namaza biti proučena hatma dova pred dušu reisa Čauševića, a nakon toga će visoka delegacija posjetiti spomen-kuću reisa Čauševića i spomen-sobu generala Mirsada Sedića, komandanta 511. bbr. koji je također porijeklom iz tog mjesta, te prisustvovati prigodnim historijskim časovima o dvije važne ličnosti iz Bosanske Krupe.

Događaj organizira Muftijstvo bihaćko u saradnji sa institucijama Islamske zajednice: Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, medresom “Reis Džemaludin Čaušević” u Cazinu, Medžlisom IZ Bosanska Krupa, uz podršku općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića, te udruženja “Reis Džemaludin Čaušević” iz Arapuše pored Bosanske Krupe, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Izvor: krupljani.ba

Related posts