Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi

Sud BiH oslobodio je Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi Tužilaštva BiH da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti odnosno Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Veliki broj Srebreničana došao je jutros na izricanje presude, ali i 20 članova Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice. Članovi Organizacije su, nakon što je predsjedavajući Vijeća rekao da su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, nezadovoljni presudom napustili sudnicu.

Veliki broj građana koji nije mogao ući u sudnicu, izricanje presude je dočekao ispred Suda BiH.

Prvu vijest koju su donijeli novinari da su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, dočekana je aplauzom.

Ispred Suda BiH je i veliki broj policajaca, koji u ovim trenucima obezbjeđuju prostor kako bi sve prošlo u najboljem redu i ne bi došlo do bilo kakvog incidenta.

Suđenje Oriću i Muhiću počelo je u januaru prošle godine, a tokom dokaznog postupka iskazi svjedoka optužbe govorili su u korist Muhića i tako u nekoliko navrata diksreditovali zaštićenog svjedoka O1 na čijem se iskatu bazirala i optužnica Tužilaštva BiH.

Inače, Orić je polovinom 2015. godine uhapšen u Švicarskoj kada je sa Ćamilom Durakovićem, tadašnjim načelnikom Srebrenice, i Hamdijom Fejzićem, potpredsjednikom Skupštine općine Srebrenica krenuo na obilježavanje genocida počinjenog nad Srebreničanima i to po potjernici Republike Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Srebrenici.

Na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog provođenja istrage za ratne zločine, Orić je isporučen BiH. Nekoliko mjeseci kasnije, optužen je za ratni zločin – ubistva tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Related posts