Narodna skupština RS stavila van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a stavljena je van snage odluka o referendumu u tom bh.entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za odluku o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma rano jutros u entitetskom parlamentu glasali su poslanici vladajuće većine i SDS-K, a protiv je bila opozicija, SDS, PDP i NDP. Dakle,za tu odluku je bilo 46 poslanika, dok ih je protiv bilo 25.

Također je stavljena van snage i odluka o izboru članova Komisije za provođenje referenduma.

Usvojeno je i sedam zaključaka, u kojima se, između ostalog, navodi da parlament smatra da je “potrebno ovu odluku ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u Skupštini RS-a i parlamentu BiH, sa sjedištem u RS-u”.

Navedeno je i da je Narodna skupština RS-a stavljajući van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu, “konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocjenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH”.

Data je i podrška inicijativi da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom. Tvrdi se i da je RS-u Dejtonskim mirovnim sporazumom “potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, zajedno s Federacijom BiH”.

Related posts