Nacionalni park ”Una” ove godine u znaku edukacije najmlađih

Nacionalni park “Una” aktuelnu sezonu 2017. počeo je već u martu, mnogo ranije nego prethodnih godina. S dolaskom toplijih dana došle su i prve grupne posjete, a fokus je dat radionicama o prirodi, njenom značaju i vrijednostima.

Među prvim posjetiocima bila su djeca osnovnih i srednjih škola s područja Unsko-sanskog kantona.

“Mali čuvari prirode iskoristili su lijepo vrijeme za organizirani obilazak Unskog bisera prirode, te u sklopu izleta imali su priliku da uz igru i zabavu prošire svoje znanje o važnosti očuvanja prirode. Edukacija i senzibilizacija javnosti o očuvanju iznimnih prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti područja Nacionalnog parka “Una”, a po uzoru na razvijene sredine Evrope, jedna je od temeljnih odrednica ove ustanove”, navode iz NP “Una”.

Edukativni programi za djecu osmišljeni su tako da se putem radionica i planiranih aktivnosti u okviru odabranog programa obilaska Nacionalnog parka “Una” unaprijedi komunikacija između djece, te da se kroz zabavu i rekreaciju djeci formira svijest o važnosti zaštite i očuvanja prirode kroz upoznavanje i promoviranje prirodnih vrijednosti parka.

Aktivno osmišljene igre utječu na poboljšanje zdravlja djece i uče ih kako funkcionirati u timu, dijeliti, pregovarati, slušati i rješavati svakodnevne izazove života u prirodi i s prirodom.

Aktivnosti i radionice u Nacionalnom parku “Una”, tematski, sadržajno i metodološki su prilagođene različitim uzrastima.

Poznato je da su djeca jedni od najboljih čuvara prirode, da su posebno strasni promotori pozitivnih ekoloških poruka u svojoj užoj i široj okolini, te se tako povoljan utjecaj radionica i edukacije djece višestruko umnožava i širi. Svijest o očuvanju prirode razvija se od malih nogu, a praksa gradova s najviše parkova i zelenila poput Beča i Londona ovaj model primjenjuje vrlo uspješno. Dokazane prakse razvijenih sredina primijenjene u radionicama NP “Una” model su po kojem uprava NP “Una” proširuje svoju ponudu najmlađoj populaciji.

Svim zainteresiranim osnovnim i srednjim školama, turističkim agencijama, te organizacijama i pojedincima koji žele jednodnevni izlet ovakvog tipa zaposleni u NP “Una” stoje na raspolaganju, navode iz tog nacionalnog parka.

/klix.ba

Related posts