Načelnik odlazi u Skupštinu USK: U Bosanskom Petrovcu bit će provedeni prijevremeni lokalni izbori

Neki od načelnika i gradonačelnika koji su osvojili mandate u skupštinama kantona već su donijeli odluke o prihvatanju, odnosno napuštanju mjesta čelnika lokalnih zajednica.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostaje gradonačelnik Bihaća, dok načelnik općine Bužim Zikrija Duraković još uvijek nije donio odluku. Za Patriju je kazao da su trenutno jednake šanse da ostane načelnik, ali i da preuzme mandat u Skupštini USK.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić potvrdio je za Patriju da će naredne četiri godine biti zastupnik u Skupštini USK, te da napušta funkciju načelnika. To znači da će u ovoj lokalnoj zajednici biti provedeni prijevremeni lokalni izbori.

Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda koji je dobio mandat u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona kaže da trenutno provodi anketu među građanima te da će vrlo brzo donijeti odluku.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice (Parlamentarna skupština BiH) i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad (Skupština Kantona Sarajevo) ostaju na svojim funkcijama. Načelnik Kaknja Nermin Mandra osvojio je mandat u Državnom parlamentu, ali još nije poznata njegova odluka da li će prihvatiti mandat ili ostati na čelu Kaknja.

Najvjerovatnije je da i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad (Skupština KS) ostaje na čelu općine.

Tamo gdje načelnici i gradonačelnici prihvate mandate na drugim nivoima vlasti moraju se provesti lokalni izbori u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Related posts