Na udaru jedan od simbola grada: Migranti roštiljaju patke na Uni, Bišćani zgroženi

Bišćani, iako nadaleko poznati po humanosti i spremnosti da pomognu svakome u nevolji, očigledno ne mogu pomiriti svoje dobročinstvo i probleme koje je sa sobom donijelo više od 2.000 migranata u njihov grad.

Osim što se međusobno sukobljavaju, što utječe i na sigurnost Bišćana i stvaranje atmosfere straha, jer često bježeći jedni od drugih, upadnu i u dvorišta lokalnog stanovništva, te što su migranti uveli praksu da u centru grada na rijeci Uni peru i na poznatom kupalištu Beton suše veš te pale vatre po gradu, sada su otkriveni kako love divlje patke i potom ih roštiljaju.

Hitno zaustaviti

Bišćani koji su nam otkrili najnoviji „hobi“ migranata i koji su željeli ostati anonimni kažu da divlje patke uz Unu, simbol Bihaća, uglavnom love i jedu migranti porijeklom iz Afganistana.

– Namame ih kruhom da izađu iz vode na obalu i tako ih hvataju. Onda nađu mjesto gdje će zapaliti vatru, pa ih bace na roštilj. Čuli smo da to rade isključivo migranti iz Afganistana. Mi naše patke s Une nismo jeli ni u vrijeme najveće gladi. Ovo se mora pod hitno zaustaviti i treba ih spriječiti da to rade – kaže naš sagovornik.

Barem jednom su spasile grad

Patke su u Bihaću u povlaštenom statusu, jer legenda kaže da su „patke i guske barem jednom spasile Bihać“. Prema njoj, u vrijeme osmanskog pohoda na taj dio BiH patke su svojim glasanjem u jedno rano jutro probudile Bišćane, kada su ih na spavanju pokušali iznenaditi Turci koji su nadirali iz pravca Sokoca. I to je jedan od razloga zašto Bišćani vole i poštuju svoje patke i žele ih zaštititi.

avaz.ba

Related posts