Macron nakon pobjede: Idemo kroz teška vremena

Do podijuma pod Eiffelovim tornjem Macron je došao okružen suprugom i francuskom djecom te uz zvuke “Ode radosti” koja je himna Evropske unije, time je vjerovatno želio poslati poruku kako francuskoj javnosti tako i Evropskoj uniji.

Reizabrani predsjednik je u drugom krugu ostvario dvocifrenu pobjedu nad Le Pen.

Macronu je ovo druga i finalna pobjeda na predsjedničkim izborima, također kuriozitet je da će Macron na barem nekoliko sedmica biti prvi i jedini predsjednik u historiji Pete Republike koji će pored predsjedničke funkcije imati i većinu u parlamentu. Macronu i njegovim pristalicama slijedi još jedna izborna borba za nekoliko sedmica, a upravo ta će odlučiti ko će u narednom periodu biti Macronov premijer i ko će predvoditi parlamentarnu većinu.

“Ovdje noćas u Parizu i svugdje u Francuskoj, i u inostranstvu želim vam zahvaliti. Poslije pet godina sretne transformacije i brojnih izazova birači su mi ponovo pružili povjerenje da upravljam Republikom u narednih pet godina. Želim se zahvaliti svim aktivistima i svim ljudima koji su me podržali i omogućili ovaj izbor. Znam da ste dali mnogo svoje energije i napora u ovom naporu. Želim se zahvaliti svim Francuzima koji su mi dali podršku u oba kruga. Želimo nezavisnu Francusku i jaku Evropu, želimo da Francuska bude zelena zemlja. Znam da su brojni ljudi glasali za mene ne iz uvjerenja nego da blokiraju krajnju desnicu i želim im se zahvaliti i reći da shvatam težinu te odluke i povjerenje koje su mi dali”, kazao je Macron.

Macron se u svom pobjedničkom govoru posebno obratio onima koji nisu izašli na predsjedničke izbore, a prema podacima iz Francuske njih je bilo 28,2% više nego prije pet godina.

“Oni koji su odbili da glasaju odabrali su šutnju i razumijem i njih i moramo im dati objašnjenje. Shvatam i one koji su glasali za Le Pen, nemojte se negativno oglašavati, ja više nisam kandidat nego svačiji predsjednik. Znam da brojnim našim građanima koji su glasali za krajnju desnicu i za taj projekat i moja odgovornost i onih oko mene će biti da i njima odgovorimo. Glasovi danas nas obavezuju da odgovorimo na ljutnju koja je njima iskazana. Danas ste odabrali humanistički, evropski, republikanski, zeleni projekt i projekt koji će osloboditi sve dijelove našeg društva i koji će biti nešto što ćemo predvoditi u narednim godinama i pored podjela i razlika koje imamo”, poručio je Macron.

Macronovom govoru je nedostajalo obraćanja o vanjskoj politici koju planira voditi, ali je kratko pomenuo ukrajinski rat u svjetlu dešavanja i odnosa u Francuskoj.

“Rat u Ukrajini je poruka koja nas podsjeća da idemo kroz teška vremena. Francuski glas se mora čuti i moramo poslati jasnu poruku gdje smo. Moramo biti obazrivi i poštovati podjele i sumnje koje postoje u našoj zemlji i moramo se pobrinuti da niko ne bude ostavljen sa strane. Zajedno moramo raditi na jedinstvu koje je jedini način da se izborimo sa izazovima u Francuskoj koji će biti historijski i moramo ispisati tu priču za generacije koje dolaze”, rekao je Macron.

Reizabrani predsjednik je svoje obraćanje zaključio porukom o tome na koji način vidi Francusku i svoj rad u narednih pet godina.

“Narednih pet godina neće biti nastavak onog što smo radili u proteklih pet nego će biti novi put za sve nas posebno za našu omladinu. Svaki od nas će morati biti odgovoran, posvećen, jer svaki od nas vrijedi kada nije pojedinac, to je ono što francuski narod ima kao snagu koju snažno volim i poštujem i zbog čega sam počastvovan da služim još jednom. Živjela Republika! Živjela Francuska”, zaključio je reizabrani predsjednik Francuske.

U minutama nakon Macronove pobjede iz Evropske unije, ali i iz Velike Britanije, stigle su brojne poruke čestitki ali i olakšanja zbog pobjede kandidata koji će biti u mogućnosti suprostaviti se ruskom predsjedniku Putinu, očuvati jedinstvo Evropske unije i sačuvati Francusku u Uniji, ali i održati jedinstvo NATO-a kao vrlo važnog elementa u borbi protiv Putinovih namjera u Evropi.

Izvor: Vijesti.ba / N1

Related posts