Na snagu stupio izmijenjeni zakon: Dobra vijest za radnike u BiH

Obespravljeni radnici u Federaciji BiH konačno mogu biti zadovoljni jer je od prošle sedmice na snazi novi izmijenjeni Zakon o stečaju, prilagođen presudi Ustavnog suda Federacije BiH.

Za radnike to sada znači da će u stečajnom postupku oni biti prioritet u isplatnom redu za doprinose i plaće, a ne na zadnjem kako je to do sada bilo, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dosadašnji zakon o stečaju, naime, bio je diskriminirajući prema radnicima, jer kada bi firma došla pod stečaj prvo su se dugovanja isplaćivala institucijama, a radnici godinama čekali da im se poveže radni staž. Mnogi to nikada nisu ni dočekali iako su i više od 40 godina radili u svojim tvornicama.

Također, prema starom zakonu o stečaju poslodavci su radnicima bili dužni isplatiti samo osam plaća, mada su u nekim firmama dugovanja prema radnicima bila i do 50 plaća.

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti u Tuzli tri godine su se borili pred pravosudnim institucijama za izmjene ovakvog zakona. Stoga danas kažu da je donošenje novog izmijenjenog zakona ostečaju povijesna pobjeda radnika.

“Da je u startu bio ovakav zakon, sada bi radnici Tvornice transportnih uređaja, radnici Tvornice obuće ‘Aida’ dobili sva svoja potraživanja. Radnici ‘Dita-e’ kojima je poslodavac dugovao pedeset plaća, dobili bi svih pedeset plaća, a ne samo osam. Protiv izmjena Zakona o stečaju bunili su se poslodavci. Njima izmjene zakona ne odgovaraju”, rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla.

Obespravljena radnica gračaničke tvornice obuće „Fortuna“ Rabija Hodžić, kojoj nije uvezano 19 godina staža, nada se da će se novi Zakon o stečaju poštovati:

“Ove izmjene zakona su nam došle kao poticaj da se malo više borimo i da se počnemo makar nadati. Znamo kakvo nam je sudstvo i tužilaštvo – znači borbe će biti. Jeste ovo odskočna daska, ali mi se susrećemo sa sudovima i tužilaštvima, znamo kako rade”.

Related posts