Na području USK visok stepen nepismenog stanovništva!

Dok se u svijetu užurbano radi na informatičkom opismenjavanju što većeg broja ljudi, u Bosni i Hercegovini upitna je ne samo funkcionalna već i elementarna pismenost njenog stanovništva.

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton (USK), prema posljednjem popisu stanovništva ukupan broj nepismenih je 8.284 ili 3,41 posto.

„U Bosni i Hercegovini živi gotovo 90.000 nepismenih osoba. Podaci su to prikupljeni popisom stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013. S obzirom na tehnološko vrijeme u kojem živimo, radi se o visokom stepenu nepismenosti“, ističe Mevla Softić iz Federalnog zavoda za statistiku.

Profesor bosanskoga jezika, književnosti i historije Asmir Piralić, kaže kako smatra da je pitanje pismenosti jedno od prioritetnih u svakom društvu koje vodi računa o sebi.

U doba informatičke pismenosti sve je manje i čitalaca knjiga, posebno među mlađom populacijom, kako u svijetu tako i u BiH. Ipak, postoje i svijetli primjeri u našem kantonu. Jedan od njih je i biblioteka u Sanskom Mostu, koja ima 1200 korisnika.

Iako je podatak o stopi nepismenosti u našoj zemlji poražavajući, iskorjenjivanje nepismenosti trebalo bi se vezati za pitanje razvijene svijesti o maternjem jeziku.

(Izvor: RTVUSK.ba)

Related posts