Na području Gradiške proglašena epidemija mišje groznice

Na području opštine Gradiška proglašena je epidemija mišje groznice, nakon što je prijavljeno osam slučajeva ove bolesti, a u protekla tri dana prijavljena su i tri nova slučaja.

Svi oboljeli su sa područja potkozarskih sela Gornji Podrgadci, Grbavci i Turjak, a Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška počela je sa vanrednom deratizacijom koja će obuhvatiti oko 1.000 domaćinstava. Osim toga lokalnom stanovništvu dijele se brošure o tome kako da se zaštite od ove bolesti.

“Ova godina je takozvana mišja godina, uslovi za razmnožavanje glodara su bili povoljni, pa je na neki način došlo do najezde i to je donprinijelo da se pojave slučajevi hemoragične groznice”, rekao je Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Objasnio je da se bolest prenosi aerogeno, udisanjem aerosola, izlučevina glodara na predmetima i hrani gdje su boravili. Istakao je da prilikom čišćenja prostora na kojem su boravili glodari potrebno je prekriti lice ili nositi maske ako se koriste metode u kojima se podiže prašina.

“Najbolje je koristiti vlažne metode čišćenja, odnosno da se izvrši prskanje vodom ili još bolje dezinfekcionim sredstvom”, kazao je on i dodao da se stanovništvu savjetuje da dobro opere namirnice koje se termički ne obrađuju kao što je svježe povrće i voće.

Prema njegovim riječima, pojedinačni slučajevi oboljenja zabilježeni su i u okruženju.

Related posts