Musa: Pored evropskog zlata noć NBA drafta najvažnija u karijeri

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa danas je zvanično postao ambasador Sportskih igara mladih, manifestacije koja dugi niz godina u našoj zemlji organizuje sportska takmičenja i okuplja mališane da bi se takmičili, razvijali sportski duh i “fair play”, te stekli neprocijenjiva životna iskustva.

Musa je 2012. godine s ekipom KK Bosna XXl pobijedio na Sportskim igarama, a danas se vratio u Sarajevo u dvoranu Gimnazije Dobrinja, gdje je prije šest godina igrao.

Ovaj mladi košarkaš je pred sarajevskim srednjoškolcima govorio o košarkaškim počecima, teškom periodu dolaska u Sarajevo sa samo 11 godina, osvajanju zlatne medalje na evropskom U-16 prvenstvu i prvim koracima u seniorskoj košarci.

Naglasio je da mu je velika čast što se pridružio brojnim poznatim sportistima BiH i regiona, koji već godinama u svojstvu ambasadora predstavljaju Sportske igre mladih.

– Ovo je velika čast, jer na ovim terenima, na Sportskim igrama mladih, napravio sam neke od prvih košarkaških koraka. Svakom sportisti je velika čast doći na mjesto s kojeg je počeo i da dobiju priliku da mladim ljudima pokažu koji je pravi put. Poručio bih im da trebaju ustrajati u svemu što rade – izjavio je Musa.

Na prošlom draftu NBA lige Musu je izabrala ekipa Brooklyn Nets iz New Yorka. Mladi košarkaš je svjestan da ga očekuje težak rad i velike promjene tokom igranja u najjačoj ligi svijeta.

– Svi koji igraju fudbal žele igrati za Barcelonu ili Real, dok košarkaši žele igrati u NBA. Noć kada sam izabran za Brooklyn Netse bila je jedna od najvažnijih stvari u mojoj karijeri pored osvajanja zlatne medalje na evropskom prvenstvu. Mislim da mi tek sada predstoji pravi rad u najjačoj ligi na svijetu. Mislim da mogu puno u NBA ligi, ali to ćemo vidjeti tek kroz nekoliko mjeseci – rekao je Musa.

Smatra da igrači koji dolaze iz Evrope ne trebaju da se boje NBA lige, jer su i NBA igrači “ljudi od krvi i mesa”.

– Što se tiče mojih fizičkih predispozicija, niko ne treba da se brine, dobio sam sedam kilograma u periodu od 25 dana, tako da do početka sezone ne bih trebao imati nekih nedostataka. Trudit ću se da odmah dam doprinos ekipi – objašnjava košarkaš.

Denis Agović, momak koji trenira košarku i bavi se sportom uprkos cerebralnoj paralizi, uručio je Musi zahvalnicu uime Sportskih igara mladih.

Na kraju manifestacije, bh. reprezentativac je šutirao trojke s učenicima Gimnazije Dobrinja, slikao se i dijelio autograme.

Related posts