Mladić i Dodik amblemom na reveru poslali skrivenu poruku

Bivši general Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić danas je tokom izricanja presude na reveru nosio amblem sa cvijetom Natalijine ramonde, koja je u svijetu botanike poznata i kao cvijet “feniks”.

Natalijina ramonda se koristi kao simbol Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. Naziv “feniks” je ovaj cvijet dobio zbog sposobnosti da ponovo oživi nakon što se prethodno potpuno osuši.

Uzimajući u obzir da je Dan primirja u Srbiji obilježen još 11. novembra, jasno je da prisjećanje na taj praznik nije bila poruka koju su željeli poslati Mladić i Dodik. Poruka koju je Mladić želio poslati isticanjem ovog znaka je poprilično jasna i odnosi se na očuvanje ideje zbog koje je bivši general Vojske RS-a danas osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Natalijina ramonda je ime dobila po srpskoj kraljici Nataliji Obrenović, a sposobnost tog cvijeta da ponovo oživi u dijelu srbijanske javnosti porede sa “vaskrsenjem srpske vojske u Prvom svjetskom ratu”.

Isti amblem je, sudeći prema fotografijama koje su poslane medijima, tokom izricanja presude nosio i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik. Zanimljivo je da ovu poruku šalje i Dodik, s obzirom na to da se radi o osobi koja je svojevremeno za Mladića tvrdila da svojim skrivanjem kao taoce drži cijeli srpski narod.

Related posts