Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine do kraja ove sedmice dobija novog selektora

Imenovanje Slobodana Starčevića na funkciju selektora mlade fudbalske U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine zapelo je na Tehničkoj komisiji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Iz krovne bh. fudbalske organizacije potvrdili su da imenovanje kandidata, kojeg je po nepisanom pravilu predložio Fudbalski savez Republike Srpske, neće doći u pitanje. Riječ je o tehničkim procedurama. Starčević je takođe izrazio očekivanja da će vjerovatno već do kraja ove sedmice biti i zvanično imenovan, a pošto je do prve naredne utakmice ostalo tek nešto više od mjesec dana ”selektor bez zvanične funkcije” već je preuzeo prve korake.

– Tehnički komitet prijedlog za moje imenovanje koji je dobio od FS RS još nije proslijedio Izvršnom odboru N/FS BiH jer dokumentacija nije bila dostatna. Vraćen je prijedlog na dopunjavanje i nije riječ o bilo kakvom problemu. Očekujem da već do kraja ove sedmice i formalno bude obavljen sav posao, rekao je Starčević i dodao:

– Ja sam već preduzeo određene korake u smislu praćenja igrača. Većinu fudbalera koji igraju u klubovima BH Telecom Premijer lige BiH i konkurišu za mladu reprezentaciju BiH dobro poznajem odranije. S nekima sam i sarađivao kroz klubove. Pratim naravno i one koji nastupaju u inostranstvu. Nema sumnje da ćemo 31. mart i susret na domaćem terenu protiv Belgije dočekati potpuno spremni.

Doskorašnji trener Radnika iz Bijeljine na klupi Zmajića naslijediće Vinka Marinovića, koji je odstupio nakon što je u zimskoj prvenstvenoj pauzi preuzeo kormilo Fudbalskog kluba Sarajevo. Pod vodstvom Marinovića bh. nade ostvarile su jednu pobjedu i remi, te dva poraza. U kvalifikacijskoj grupi za plasman na Euro trenutno su na četvrtom mjestu sa četiri boda, iza Belgije sa sedam, Njemačke i Velsa sa po šest, te ispred Moldavije koja ima tri boda.

– Bez obzira na trenutni položaj na tabeli, ova generacija mladih fudbalera u četiri do sada odigrana meča je potvrdila da ima kvalitet. Visoka pobjeda protiv Moldavije na startu 4:0, zatim remi u gostima sa Belgijom, pa i igra sa Njemačkom ili u nesretnom porazu protiv Velsa svakako nam daju pravo da gajimo optimizam. Nezahvalno je u ovom trenutku govoriti o dometima u ovom kvalifikacijskom ciklusu, ali sam siguran da ćemo učiniti sve da stvorimo tim koji će dostojno prezentovati BiH, ali i biti kvalitetna baza za A tim. Imamo ozbiljne protivnike u grupi, ali se predati nećemo, rekao je Starčević.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts