Milorad Dodik još jednom prekršio Ustav, na potezu Tužilaštvo BiH

Turneja delegacije gruzijske okupirane regije Tskhinvali (Južna Osetija) po bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), od Banje Luke do Istočnog Sarajeva, još jedan je u nizu napada predsjednika tog entiteta Milorada Dodika na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Potpisani sporazumi jednog entiteta i jedne međunarodno nepriznate paradržave suprotni su Ustavu naše zemlje i njegovim “izvornim dejtonskim odredbama”, na koje se Milorad Dodik nerijetko poziva. Ovaj diplomatski skandal i protivustavni akt je začinio predsjednik takozvane Južne Osetije Anatolij Bibilov i to otvoreno negirajući suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Ja nisam došao u BiH, već u RS – kazao je Bibilov jučer u Banjoj Luci, čime je, u najmanju ruku, zaslužio protjerivanje van teritorija države.

Nepoštivanje i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je, podsjećanja radi, krivično djelo, a kao isto se tretira i nepoštivanje ostalih ustavnih odredbi.

Entiteti, prema Ustavu BiH, imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH. Kada su sporazumi sa drugim državama i međunarodnim organizacijama u pitanju, entiteti ih mogu sklapati, ali uz prethodno dobijenu saglasnost Parlamentarne skupštine BiH. Takva saglasnost u ovom slučaju nije postojala, što potvrđuje konstataciju da je u ovom slučaju prekršen Ustav BiH, odnosno da je počinjeno krivično djelo i da je dužnost Tužilaštva BiH da tretira cijeli slučaj.

“Sretnik” koji je svojim potpisom ovjekovječio sporazum u ime entiteta RS je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, čime je, ukoliko se Tužilaštvo BiH bude bavilo svojim poslom, u mnogome olakšao procesuiranje ovog protivustavnog akta.

S obzirom da se radi o prvorazrednom diplomatskom skandalu, logično je bilo za očekivati i hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova, odnosno ministra Igora Crnadka. Međutim, pravovremena reakcija je izostala.

Izvor: Faktor

Related posts