Crnadak: Južna Osetija je nepriznata regija veličine Prnjavora, posjeta će naštetiti RS-u

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je posjeta delegacije samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije, predvođena njenim predsjednikom Anatolijem Bibilovim nanijela štetu Republici Srpskoj (RS).

Crnadak je na press konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da je to ministarstvo uputilo odgovor na diplomatsku notu Gruzije, zbog posjete Bibilova RS-u, u kojoj je istaknuto da ni u jednom slučaju nisu bili obaviješteni, niti su učestvovali u organizaciji ove posjete.

“Podržavam svom snagom međunarodne aktivnosti RS-a i smatram da RS mora da ima mnogo kvalitetnije međunarodne aktivnosti, ali ovo što su uradili s Južnom Osetijom nanijelo je ogromnu štetu RS-u na međunarodnom planu. To je devalviranje značaja, statusa i međunarodnog položaja RS. U istu ravan stavljena je RS, koju podržavaju i koju su priznale sve zemlje UN-a, te jedna regija, sumnjivog međunarodnog položaja, veličine Prnjavora. To je nešto što ne treba RS”, ustvrdio je Crnadak.

Očekuje da će RS nakon izbora imati mnogo kvalitetnije i bolje međunarodne odnose.

Postavio je pitanje zašto u RS-u nije bio predsjednik Lombardije, Katalonije, Bavarske, moćnih regija u snažnim zemljama.

U RS-u već drugi dan boravi predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov. Boravio je u u Banjoj Luci, 9.januara, na “Dan RS-a”, zbog čega je Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Bibilov i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov položili su danas u Istočnom Sarajevu vijence na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu.

Related posts