Milomir Davidović iz Foče optužen za silovanje žena u ratu

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 62-godišnjeg Milomira Davidovića iz Foče, državljanina Bosne i Hercegovine, koji se tereti da je u ratu silovao i zlostavljao žene.
Davidović se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, u vremenskom periodu od 3. do 7. jula 1992. na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što su vojne snage RS-a zarobile više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti u jednom selu na području općine Foča te ih nakon zarobljavanja smjestili u Srednjoškolski centar u Foči, gdje su bile nezakonito zatvorene, osumnjičeni se tereti da je tri zarobljene žene silovao i zlostavljalo zajedno s drugim osobama.

Krivične radnje opisane u optužnici povezane su sa ratnim zločinima za koje je optužnice podizalo i tužilaštvo pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g) u vezi sa članom 180. stavom 1. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Related posts