Milan i Torino žele zajednički organizovati Zimske olimpijske igre 2026.

Milan i Torino zajednički su se kandidovali za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, potvrdili su iz Olimpijskog komiteta Italije, prenosi Anadolu Agency (AA).

OK Italije u četvrtak je Međunarodnom olimpijskom komitetu (IOC) uputio pismo namjere u kojem su naveli planove da kandiduju dva grada.

Iako je uobičajeno da je samo jedan grad domaćin Olimpijskih igara, fleksibilniji proces kandidature IOC-a omogućava da se igre organizuju na većim geografskim oblastima, iako u zvaničnom nazivu i dalje mora biti jedan grad.

Iz OK Italije su naglasili da će dozvoliti IOC-u da odredi koji grad će dobiti prava na korištenja imena uz Zimske olimpijske igre 2026. godine.

Pod uvjetom da kandidaturu odobri Vlada Italije, ponudom je planirano da se u Milanu održe ceremonije otvaranja i zatvaranja igara, te takmičenja u nekim ledenim sportovima, dok bi se ostali događaji održali na borilištima izgrađenim za Zimske olimpijske igre 2006. godine u Torinu.

Uz dva italijanska grada, interes za organizaciju ZOI-ja 2026. pokazali su Calgary, Erzurum, Graz i Schladming, Sapporo, Sion i Stockholm. Odluka o domaćinu igara 2026. godine bit će donesena na kongresu IOC-a u septembru 2019. u Milanu.

Related posts