Migrantska kriza u brojkama: Višemilionski gubici zdravstvenih ustanova, stotine krivičnih djela, desetine povrijeđenih policajaca

Pred zastupnicima će se naći i izvještaj Ministarstva zdravstva o izuzetno lošoj higijensko-epidemiološkoj situaciji u “Biri”.

Oko 6.000 migranata trenutno boravi na području USK, a policijski službenici na svim rubnim dijelovima nastoje onemogućiti daljnji priliv migranata u taj kanton. O ovome će danas na sjednici raspravljati zastupnici Skupštine USK, jer, kako je navedeno, samo u prvih šest mjeseci spriječen je ulazak oko 15.000 migranata na područje Bosanske Krupe, Ključa, Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Cazina, Bosanskog Petrovca te Sanskog Mosta.

Pred zastupnicima će se naći i izvještaj Ministarstva zdravstva o izuzetno lošoj higijensko-epidemiološkoj situaciji u “Biri”, koja je prebukirana. U izvještaju je istaknuto i nepridržavanje IOM-a preporuka izdatih od Zavoda za javno zdravstvo USK.

S druge strane, pojašnjeno je i da teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, domovi zdravlja Bihać, Velika Kladuša, Cazin i Bosanska Krupa.

Dalje je navedeno da su u prihvatnim centrima izvršene hiljade pregleda, ali i da je zabrinjavajući broj slučajeva skabijesa i vašljivosti.

Veliki broj migranata, zbog čestih masovnih tuča, konstantno se liječi na ortopediji i hirurgiji.

Izlasci na teren ljekarskih ekipa van prihvatnih centara samo u šest mjeseci prešli su 5.600 slučajeva.

 

 

 

Izvor: krajina.ba

Related posts