Migrantska kriza: Na području Krajine najviše državljana Pakistana, Maroka i Alžira!

Prema podacima Evropske komisije (EK) na području BiH trenutno se nalazi između 3500 i 4000 ilegalnih migranata od kojih se većina smjestila na područje USK.

Uz hrvatsku granicu, prema navodima iz situacijskog izvještaja Komisije od 4. septembra, smjestilo se oko 3350 migranata i to oko 2500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu

Suprotno podacima Komisije, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u srijedu je izjavio da se broj ilegalnih migranata koji borave na Unsko-sanskom području znatno smanjio jer je većina njih uspjela prijeći granicu i nastaviti put prema EU preko Hrvatske.

Nakon redovnog sastanka operativnog stožera za praćenje ilegalnih migracija Mektić je novinarima u Sarajevu kazao da se “drastično smanjio” broj migranata u Unsko-sanskom kantonu gdje ih je sada oko 1500.

EK ističe da je u prvih sedam mjeseci u BiH registrirano 11.376 migranta što je 10 puta više nego u cijeloj prošloj godini. Migranti u BiH ulaze preko granice sa Srbijom, uglavnom na području Bijeljine i smještaju se uz granicu s Hrvatskom, najviše u Unsko-sanskom kantonu.

Unatoč lošim vremenskim i smještajnim uvjetima migranti koji borave na području USK uglavnom odbijaju dobrovoljno preseljenje u azilne centre u unutrašnjosti, dok manji dio traži da im se omogući povratak u Grčku kako bi, nakon neuspješnih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, drugim pravcima pokušali ući u EU.

Oko 36 posto ukupnog broja registriranih migranata tijekom 2018. u BiH identificiralo se državljanima Pakistana, 15 posto državljanima Sirije, 13 državljanima Irana i 11 posto Afganistana.

U izvještaju je navedena i ocjena evropskog migracijskog službenika za vezu koji je naglasio kako se, na području Velike Kladuše i Bihaća nalazi veliki broj migranata kojima se s obzirom na nacionalnost rijetko odobrava međunarodna zaštita, jer je riječ o državljanima Pakistana, Alžira i Maroka.

Ovaj službenik za vezu smatra kako bi prioritet trebalo biti vraćanje svih onih koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu izravno iz područja u kojima se trenutno nalaze. Kao problemi kod migranata koji se nalaze na području USK navode se i česti slučajevi konzumacije alkohola i droge.

Evropska komisija zbog problema s migrantima usvojila je posebne mjere te BiH na raspolaganje stavila ukupno 6 miliona eura za upravljanje migracijama, identifikaciju, registraciju i jačanje smještajnih kapaciteta te nastavlja pružati podršku izravnim financiranjem UNHCR-a i IOM-a, za potrebe njihovog djelovanja na području BiH.

Navodi se i da je od 1. septembra graničnoj policiji BiH koja broji 1.847 pripadnika nakon obavljene obuke pridružilo 100 novih službenika, a novih stotinu očekuje se za sedam mjeseci koliko traje obuka.

Related posts