Migrant oženio volonterku, vlast ga protjerala iz Austrije

Dvadesetčetverogodišnjem Iračaninu oženjenom za Austrijanku vlasti su nedavno odbile zahtjev za azil i preporučile mu da bračnu vezu nastavi održavati putem telefona i interneta iz Iraka, pišu lokalni mediji.

Služba za azil je ocijenila da mladić, protivno njegovim tvrdnjama, nije u opasnosti u svojoj domovini, napomenuvši da mu njegov nedavno sklopljen brak s austrijskom državljankom ne daje pravo na azil.

Kako piše pokrajinski dnevnik “Gornjoaustrijske novosti” koji se poziva na administrativnu odluku, vlasti su otišle dalje u svojoj analizi: “Zanimanje koje ste pokazali za očuvanje braka s austrijskom državljankom, uprkos vašem povratku u Irak, može se ostvariti na više načina, na primjer putem Skypea i povremenim posjetima”.

Podnosilac zahtjeva za azil koji se u aprilu oženio za volonterku koju je susreo u prihvatnom centru gdje je bio smješten i koji je u Gornjoj Austriji počeo učiti za kuvara, planira se žaliti.

Motivi i sadržaj nekih odluka koje su donijele austrijske službe zadužene za obradu zahtjeva za azil bile su na meti kritika zadnjih mjeseci.

Related posts